Пълнозърнести питки с моцарела и маково семе
Питки, Погачи
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно София Мел Пълнозърнесто
1 ч.ч. брашно София Мел Класик
200 мл хладка вода
20 г прясна мая
2 и 1/2 ч.л. захар
300 г гъсто кисело мляко, на стайна температура
2 големи яйца
85 г масло, разтопено и леко охладено
1 и 1/2 ч.л. сол
300 г моцарела, добре оцедена от саламурата, най-добре за пица
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко за намазване
1/4 ч.л. сол за поръсване на моцарелата
1 ч.л. пушен червен пипер за поръсване на моцарелата
1 с.л. маково семе за поръсване на тестото
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в хладката вода и прибавете захарта, разбъркайте. Оставете настрани, докато маята се активира, около 10 минути.
Разбийте киселото мляко с яйцата. Смесете двата вида брашно и прибавете към тях солта. По средата направете кладенче. В кладенчето изсипете шупналата мая, киселото мляко с яйцата и разтопеното мас-ло. Омесете меко и нелепнещо тесто.
Готовото тесто поставете в купа, намазана с малко мазнина и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го да втаса в топло помещение за един час.
Пригответе две големи тави за печене, като ги покриете с хартия за печене.
Втасалото тесто разделете на парчета по 110 г всяко и оформете кръгли питки. Поставете ги вър-ху тавите за печене, на разстояние една от друга, така че да не се допират една в друга при печенето. Притиснете внимателно всяка питка по средата и направете широки и дълбоки дупки. Във всяка дупка поставете парчета от накъсаната моцарела с връх. Поръсете с малко сол и щипка пушен червен пипер.
Намажете питките отстрани по борда с разбития жълтък с прясно мляко и поръсете с маково семе. Печете питките в предварително не загрята фурна на 190°С първите 10 минути. След това намалете фурната на 180°С. Така докато фурната загрява, тестото ще има възможност да втаса още.
Печенето продължава около 20-25 минути, докато питките станат с приятна златиста коричка.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване