Козуначен венец
Други сладки печива
Необходими продукти:
Около 500 г брашно София Мел Козунак
½ кубче прясна мая
100 г захар
100 мл прясно мляко
100 мл течна сметана
2 яйца
50 г разтопено масло
2 с.л. олио
1 ванилия
кората на един лимон
щипка сол
Още:
50 г млени бадеми
какао
захар
1 жълтък и малко прясно мляко
Начин на приготвяне:
Шупнете маята с една супена лъжица от захарта в леко затоплените мляко и сметана.
Пресейте брашното и прибавете захарта, ванилията, лимоновата кора и щипката сол. Разбъркайте и правете кладенче в средата. Изсипете шупналата мая и разбъркайте на ръка или с миксер. Прибавете едно по едно яйцата и мазнината – олиото и разтопеното масло. Месете докато получите гладко, аромат-но, еластично и нелепнещо меко тесто.
Оставете тестото да втаса в намаслена купа за около час докато удвои обема си.
Отделете една малка топка от тестото с размерите на нектарина, а останалата част разточете на правоъгълник с приблизителни размери 25x45 см. Поръсете с млени бадеми (или орехи), кристална захар и какао. Завийте на руло и нарежете на равни части.
В намаслена тавичка (около 26 см диаметър) сложете топчето в средата (може да сложите плънка и в него или да украсите допълнително с детайли, като решетка от тесто например), а около него наредете останалите парченца от тестото под формата на ветрило.
Намажете с леко размит с прясно мляко разбит жълтък и поръсете с още малко кристална захар и ядки. Оставете да втаса за още 25 минути, а след това печете в предварително загрята фурна на 170°С до готовност.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване