Козуначени Коминчета (Trdelník)
Други сладки печива
Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно София Мел Козунак
20 г прясна мая
250 мл прясно мляко
80 г захар
1 с.л. ванилова захар
2 яйца
80 г масло
яйце за намазване
За поръсване:
счукани ядки и захар
захар и канела
Начин на приготвяне:
Първо, разтворете маята в топлото прясно мляко и прибавете една супена лъжица захар. Разбъркайте добре и оставете сместа настрани, докато маята се активира.
Разбъркайте яйцата със захарта и добавете разтопеното и охладено масло към тях. Поставете браш-ното в голяма купа и направете по средата кладенче. Изсипете в кладенчето яйцата със захарта, маслото и втасалата мая. Разбъркайте с дървена лъжица добре, докато започне да се оформя тестото на топка. След това го омесете върху леко набрашнен плот. Поставете в купа готовото тесто, покрийте с найлоново фолио и го оставете да втаса за 50-60 минути.
Поставете алуминиево фолио върху две дебели точилки и намажете леко с мазнина. Втасалото тесто разточете на кора с дебелина 1/2 см и нарежете на ленти с дебелина 2 см. Навийте лентите върху фо-лиото и поставете точилките върху дълбока тава, като подпрете двата края на ръба на тавата, така че коминчетата да не се допират до нея.
Намажете с помощта на четка с разбито яйце повърхността на коминчетата и ги поръсете със захар или ядки.
Печете за 10 минути на 180°С в предварително загрята фурна. Завъртете коминчетата няколко пъти, за да се изпекат равномерно от всички страни.
След изпичане, поръсете отново коминчетата със смес от захар и канела.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване