Козуначени Коминчета (Trdelník)
Други сладки печива

Необходими продукти:

За тестото:
500 г брашно София Мел Козунак
20 г прясна мая
250 мл прясно мляко
80 г захар
1 с.л. ванилова захар
2 яйца
80 г масло
яйце за намазване

За поръсване:
счукани ядки и захар
захар и канела

Начин на приготвяне:

Първо, разтворете маята в топлото прясно мляко и прибавете една супена лъжица захар. Разбъркайте добре и оставете сместа настрани, докато маята се активира.
Разбъркайте яйцата със захарта и добавете разтопеното и охладено масло към тях. Поставете браш-ното в голяма купа и направете по средата кладенче. Изсипете в кладенчето яйцата със захарта, маслото и втасалата мая. Разбъркайте с дървена лъжица добре, докато започне да се оформя тестото на топка. След това го омесете върху леко набрашнен плот. Поставете в купа готовото тесто, покрийте с найлоново фолио и го оставете да втаса за 50-60 минути.

Поставете алуминиево фолио върху две дебели точилки и намажете леко с мазнина. Втасалото тесто разточете на кора с дебелина 1/2 см и нарежете на ленти с дебелина 2 см. Навийте лентите върху фо-лиото и поставете точилките върху дълбока тава, като подпрете двата края на ръба на тавата, така че коминчетата да не се допират до нея.
Намажете с помощта на четка с разбито яйце повърхността на коминчетата и ги поръсете със захар или ядки.
Печете за 10 минути на 180°С в предварително загрята фурна. Завъртете коминчетата няколко пъти, за да се изпекат равномерно от всички страни.
След изпичане, поръсете отново коминчетата със смес от захар и канела.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.