Козуначена Корона с Нутела
Други сладки печива
Необходими продукти:
400 г брашно София Мел Козунак
1 цяло яйце плюс един жълтък
100 г захар
1 ч.л. мед
20 г прясна мая
180 мл прясно мляко
60 г меко масло
настъргана кора от половин лимон
½ ампула шоколадова есенция
1 разбито яйце за намазване преди печене
За гарниране:
250 г Нутела
едро смлени лешникови ядки за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топло мляко с чаена лъжичка мед. Оставете за 10 минути на топло, докато маята се активира.
Изсипете брашното в голяма купа и по средата направете кладенче.
Разбийте яйцето и жълтъка със захарта, лимоновата кора и шоколадовата есенция.
Изсипете в кладенчето прясното мляко с маята, яйцата със захарта и мекото масло.
Омесете меко, еластично и нелепнещо тесто. Поставете го в чиста купа, покрийте го с найлоново фолио и го оставете на топло и сухо място, докато удвои обема си. Времето за втасване варира, в зависимост от температурата на помещението, в което втасва тестото.
След този период, разточете тестото на правоъгълна кора с дебелина 1 и ½ сантиметра. Намажете повърхността с Нутела и завийте на руло.
Поставете във форма за кекс намазана с масло.
Оставете рулото да втасва отново в продължение на около един час.
Преди печене, намажете козуначеното руло с разбито яйце и го нарежете, с помощта на ножица или много остър нож по повърхността. Печете в предварително загрята фурна на 170⁰С за около 45-50 минути.
Извадете козуначеното руло от фурната и го оставете да се охлади преди да разрежете.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване