Млечен грис с къпиново желе
Други сладки печива
Необходими продукти:
За гриса:
1 ч.ч. София Мел Грис
1 л прясно мляко
200 мл сладкарска сметана
3/4 ч.ч. захар
2 пакета ванилова захар
30 г краве масло
За желето:
400 г къпини
100 мл вода
1/2 ч.ч. захар
1 пакет желатин
50 мл студена вода
Начин на приготвяне:
Поставете къпините в малка тенджерка, заедно със захарта и водата. Сварете ги на слаб огън, докато къпините омекнат и пуснат сока си. Разбърквайте от време на време. Махнете къпините от котлона.
Накиснете желатина в 50 мл студена вода. Когато набъбне, го загрейте в микровълнова фурна или на водна баня, докато се втечни и стане прозрачен. Прибавете го към къпините и разбъркайте добре.Преце-дете сместа през цедка, като притискате, за да отделите само семките на къпините.
В голяма тенджера изсипете млякото, сметаната и захарта. Разбъркайте и оставете течността да заври на среднониска температура. Започнете да прибавяте гриса много бавно и постепенно, за да не стане на бучки. Сварете за 2-3 минути, като разбърквате непрекъснато. Махнете гриса от огъня и прибавете ваниловата захар и маслото. Разбъркайте много добре.
Изсипете млечния грис в чаши и го приберете в хладилника за 1 час. След като гриса стегне, разпределете къпиновото желе върху него. Преди да сервирате, декорирайте десерта с пресни или замразени къпини.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване