Полски сладкиш „Карпатка”
Сладкиши
Необходими продукти:
За тестото:
1 ч.ч. брашно София Мел Екстра
5 яйца
100 г масло
1 ч.ч. вода
1/2 ч.л. бакпулвер
За крема:
4 с.л. брашно София Мел Екстра
3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 с.л. царевично нишесте
2 пакетчета ванилия
200 г масло
2 жълтъка
Начин на приготвяне:
На котлона сложете водата и маслото да заврат. В купа пресейте брашното и прибавете бакпулвера и солта.
Дръпнете от котлона и наведнъж добавете брашнената смес. Бъркайте с дървена лъжица, докато тес-тото почне да се отделя от стените на съда. Оставете настрана за няколко минути, докато тестото се поохлади. След това, започнете да прибавяте едно по едно яйцата.
В тавичка с приблизителни размери 38х25 см, застлана на дъното с хартия за печене и леко намаслена, разпределете половината смес. Загладете колкото може повече, на тънък слой. Може да си помагате с намаслена с олио лъжица.
Печете в предварително загрята фурна на 180°С за около 20-25 минути. По време на печене блатът ще се надигне в множество неравномерни форми, наподобяващ планински масив.
Оставете готовия блат да се охлади и процедирайте по същия начин с другата част от тестото.
Приготвяне на крема:
На котлона сложете захарта и млякото, като заделите от второто около 100 мл настрани. В купа смесе-те брашното, нишестето и жълтъците на каша с телена бъркалка. Прибавете малко по малко от млякото, докато стане с консистенцията на сос. Когато млякото на котлона тръгне да завира, прибавете яйчената смес на тънка струйка, като енергично бъркате с телената бъркалка. Кремът ще започне да се сгъстява. Добавете и ванилията.
Дръпнете крема от огъня, оставете настрана, покрит с фолио да се охлади напълно. Оставете маслото на стайна температура, а след това го разбийте на пухкав крем. Започнете да прибавяте малко по малко от охладения млечен крем, докато получите хубав, еднороден крем.
Сглобяване на сладкиша:
Сложете единия блат на дъното на тава като притискате леко издутините към дъното. Изсипете крема и загладете. Поставете втората кора, като я оставите да бъде с причудливите си форми. Оставете в хла-дилника за час-два. Преди поднасяне поръсете с пудра захар и разрежете на квадрати.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване