Полски сладкиш „Карпатка”
Сладкиши

Необходими продукти:

За тестото:
1 ч.ч. брашно София Мел Екстра
5 яйца
100 г масло
1 ч.ч. вода
1/2 ч.л. бакпулвер

За крема:
4 с.л. брашно София Мел Екстра
3 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 с.л. царевично нишесте
2 пакетчета ванилия
200 г масло
2 жълтъка

Начин на приготвяне:

На котлона сложете водата и маслото да заврат. В купа пресейте брашното и прибавете бакпулвера и солта.
Дръпнете от котлона и наведнъж добавете брашнената смес. Бъркайте с дървена лъжица, докато тес-тото почне да се отделя от стените на съда. Оставете настрана за няколко минути, докато тестото се поохлади. След това, започнете да прибавяте едно по едно яйцата.
В тавичка с приблизителни размери 38х25 см, застлана на дъното с хартия за печене и леко намаслена, разпределете половината смес. Загладете колкото може повече, на тънък слой. Може да си помагате с намаслена с олио лъжица.
Печете в предварително загрята фурна на 180°С за около 20-25 минути. По време на печене блатът ще се надигне в множество неравномерни форми, наподобяващ планински масив.
Оставете готовия блат да се охлади и процедирайте по същия начин с другата част от тестото.

Приготвяне на крема:
На котлона сложете захарта и млякото, като заделите от второто около 100 мл настрани. В купа смесе-те брашното, нишестето и жълтъците на каша с телена бъркалка. Прибавете малко по малко от млякото, докато стане с консистенцията на сос. Когато млякото на котлона тръгне да завира, прибавете яйчената смес на тънка струйка, като енергично бъркате с телената бъркалка. Кремът ще започне да се сгъстява. Добавете и ванилията.
Дръпнете крема от огъня, оставете настрана, покрит с фолио да се охлади напълно. Оставете маслото на стайна температура, а след това го разбийте на пухкав крем. Започнете да прибавяте малко по малко от охладения млечен крем, докато получите хубав, еднороден крем.

Сглобяване на сладкиша:
Сложете единия блат на дъното на тава като притискате леко издутините към дъното. Изсипете крема и загладете. Поставете втората кора, като я оставите да бъде с причудливите си форми. Оставете в хла-дилника за час-два. Преди поднасяне поръсете с пудра захар и разрежете на квадрати.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.07.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.