Боровинков пай
Сладкиши

Необходими продукти:

За тестото:
2 и 1/2 ч.ч. брашно София Мел Бяло
230 г масло (1 ч.ч.)
щипка сол
2 с.л. захар
6-8 с.л. ледена вода

За пълнежа:
200 г захар
3 ч.ч. боровинки
1/4 ч.ч. царевично нишесте
1/2 ч.л. канела
1 жълтък
кората на един лимон

Начин на приготвяне:

Сложете в дълбока купа брашното, захарта, солта и нарязаното на кубчета студено масло. С миксер или на ръка интегрирайте маслото в брашното, като постепенно прибавяйте и лъжица по лъжица от ле-дената вода, получавайки меко, нелепнещо тесто. Разделете на две неравни части. По-голямата част разточете на средно тънка кора и прехвърлете във форма за пай с размери около 20 см в диаметър. Притиснете добре към стените и изрежете излишната част от тестото. Приберете кората в хладилника, заедно с останалото тесто.

През това време направете плънката. В купа сложете пресните боровинки, 150 г от захарта, кората на лимона, канелата и нишестето. Разбърквайте добре. Изсипете плънката върху готовата кора за пай, а с остатъка от тестото украсете повърхността на пая. Може да изрежете фигурки с формички или просто да използвате класически кръстосани ленти.
Преди печене намажете тестото отгоре с размит с малко вода жълтък и поръсете с останалата захар. Печете в предварително загрята фурна на 180°С за 40 минути, като е добре да поставите лист фолио под формата по време на печене.

Оставете пая да изстине напълно и да с охлади поне два часа в хладилника преди сервиране. Поднесете с бита сметана или ванилов сладолед.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

02.08.2021

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.