За тестото:
2 и 1/2 ч.ч. брашно София Мел Бяло
230 г масло (1 ч.ч.)
щипка сол
2 с.л. захар
6-8 с.л. ледена вода
За пълнежа:
200 г захар
3 ч.ч. боровинки
1/4 ч.ч. царевично нишесте
1/2 ч.л. канела
1 жълтък
кората на един лимон
Сложете в дълбока купа брашното, захарта, солта и нарязаното на кубчета студено масло. С миксер или на ръка интегрирайте маслото в брашното, като постепенно прибавяйте и лъжица по лъжица от ле-дената вода, получавайки меко, нелепнещо тесто. Разделете на две неравни части. По-голямата част разточете на средно тънка кора и прехвърлете във форма за пай с размери около 20 см в диаметър. Притиснете добре към стените и изрежете излишната част от тестото. Приберете кората в хладилника, заедно с останалото тесто.
През това време направете плънката. В купа сложете пресните боровинки, 150 г от захарта, кората на лимона, канелата и нишестето. Разбърквайте добре. Изсипете плънката върху готовата кора за пай, а с остатъка от тестото украсете повърхността на пая. Може да изрежете фигурки с формички или просто да използвате класически кръстосани ленти.
Преди печене намажете тестото отгоре с размит с малко вода жълтък и поръсете с останалата захар. Печете в предварително загрята фурна на 180°С за 40 минути, като е добре да поставите лист фолио под формата по време на печене.
Оставете пая да изстине напълно и да с охлади поне два часа в хладилника преди сервиране. Поднесете с бита сметана или ванилов сладолед.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ