Сладкиш със сини сливи
Сладкиши
Необходими продукти:
1 и 1/2 ч.ч. брашно София Мел Типово
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
140 г. меко масло, на стайна температура
2 яйца, на стайна температура
3/4 ч.ч. фина захар
1 пакет бурбонска ванилова захар
120 мл пълномаслено прясно мляко
около 20 сини сливи, измити и разрязани на четвъртинки по дължина
2 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Намажете добре с мазнина удобна форма за печене. На дъното поставете хартия за печене. Включете фурната да се загрява на 180°С.
В малка купа поставете брашното, бакпулвера и солта, разбъркайте.
В друг голям съд разбийте маслото и захарта с миксер, докато сместа се превърне в светъл пухкав крем. Добавете ванилията. Прибавете яйцата едно по едно, като през цялото време непрекъснато раз-бърквайте с миксера до пълното им поемане от сместа. С помощта на силиконова шпатула прибавете брашното и прясното мляко, като ги редувате. Разбъркайте докато получите гладко и еднородно тесто.
Разпределете тестото в подходяща форма за печене на 3/4 от обема и. Върху тестото наредете наряза-ните сини сливи, като ги притиснете леко в тестото.
Поставете сладкиша в предварително загрятата фурна и печете 40-45 минути, докато сладкиша стане с приятна кафеникава коричка.
Преди да сервирате, полейте сладкиша със струйка мед и поръсете с пудра захар.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване