Басбуса – египетски сладкиш с грис
Сладкиши
Необходими продукти:
За тестото:
2 ч.ч. София Мел Грис
1 ч.ч. кокосови стърготини
1/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. заквасена сметана (или гъсто кисело мляко)
110 г краве масло
1 ч.л. бакпулвер
кората на един портокал
За сиропа:
2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. лимонов сок
резенчета портокал
За декориране:
50 г бадеми
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на сиропа. Сложете захарта и водата на котлона да заврат. Когато тръгне да завира, добавете и лимоновия сок. Оставете сиропа да поври 8 минути и да почне да се сгъстява. Дръпнете от огъня, прибавете резенчетата портокал за аромат и оставете да се охлади напълно.
В купа смесете гриса, кокоса, захарта, бакпулвера и кората на портокала. След това прибавете разто-пеното масло и сметаната. Замесете меко тесто като пясък.
В намаслена с масло тавичка (около 22 см в диаметър), разпределете сместа и изравнете добре, при-тискайки с ръка. Оставете да почине 20 минути, покрита с кърпа, а после разрежете на ромбове. Във всеки ромб поставете по един бадем в центъра. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180°С за около 30 минути, докато краищата станат златисти.
Извадете от фурната и залейте горещия десерт с охладения сироп.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване