1 ч.ч. брашно София Мел Класик
7 белтъка
6 жълтъка
2/3 ч.ч. захар
¼ ч.ч. пшенично нишесте
2 ч.л. разтворимо нес кафе на прах
200 г бисквити Амарети (Amaretti италиански сухи бадемови бисквити)
За напояване:
300 мл захарен сироп
4 с.л. Амарето ликьор
2 ч.л. разтворимо нес кафе
Крем:
5 жълтъка
50 г захар
40 мл Амарето ликьор
300 мл млечна сметана
4 с.л. пудра захар
500 г маскарпоне
За декориране:
100 г тъмен шоколад
натурално какао
бисквити Амарети
Загрейте фурната до 170⁰С.
На дъното на тава за печене със свалящ се ринг с диаметър 22 сантиметра, поставете хартия за печене.
Разделете белтъците от жълтъците.
В купа пресейте брашното и нишестето, добавете кафето и разбъркайте.
Оставете 10 бисквити Амарети, за да украсите с тях тортата. Останалите натрошете на ситно.
Разбийте белтъците с миксер, докато побелеят и добавете захарта лъжица по лъжица, като не спирате миксера през цялото време. Разбийте за няколко минути, докато станат твърди и лъскави. След това добавете жълтъците и разбъркайте за кратко с миксера на ниска скорост, само докато се разпределят равномерно. Пресейте брашното и нишестето върху яйцата и разбъркайте със силиконова шпатула внимателно, докато получите хомогенна маса без бучки брашно.
Накрая добавете натрошените бисквити Амарети и внимателно разбъркайте отново с шпатулата, докато се смесят равномерно.
Изсипете тестото в предварително приготвената форма и печете за 30 минути (до суха клечка).
След като блата е готов го оставете да се охлади за няколко часа, преди да го разрежете и сглобите тортата.
Крем:
Смесете в купа подходяща за водна баня жълтъците, захарта и ликьора Амарето. Сварете на водна пара, като разбърквате непрекъснато с телена бъркалка, дакото получите пухкав и гъст крем Сабайон. Оставете го да се охлади до стайна температура, като разбърквате от време на време, за да не хване коричка.
В друга купа разбъркайте мекото Маскарпоне, докато стане кремообразно. Добавете крема Сабайон към него и разбъркайте внимателно.
Разбийте сметаната с пудрата захар на мек и пухкав крем, без да прекалявате. Прибавете я към маскарпонето и яйчния крем, като разбърквате със силиконова шпатула много внимателно, докато получите лек, ефирен крем.
Сглобяване:
Разрежете блата на три еднакви платки.
Поставете първата директно върху чиния за сервиране и поставете отстрани ринг за оформяне на торти. Напоете блата много добре със 100 милилитра от охладения захарен сироп овкусен с кафе и ликьор Амарето. Изсипете 1/3 от крема. Отгоре поставете следващия блат и повторете до изчерпване на количествата. Оставете малко от крема за намазване на тортата отвън, след като премахнете тортения ринг. Поставете я в хладилника за 6-8 часа.
След като тортата е стегнала, премахнете ринга и намажете леко с крем отвън.
Нарежете с остър нож 100 грама тъмен шоколад и панирайте тортата отвън с него. Отгоре поръсете обилно с натурално какао и подредете бисквитите Амарети, който сте заделили за декорация.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ