Торта със сушени сини сливи
Торти

Необходими продукти:

За блата:
1 ч.ч. брашно София Мел Класик
6 яйца
25 г тъмно какао
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. олио
1/2 пакетче бакпулвер
1 ч.л. лимонов сок

За крема:
2 с.л. брашно с връх София Мел Класик
2 яйца
300 мл прясно мляко
150 г захар
1 ванилия
150 г краве масло
100 г черен шоколад

За декориране:
50 г орехи
200 г сушени сливи
200 г шоколадов ганаш
захарен сироп (по желание)

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блата:

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавете постепенно пресявайки от брашното, какаото и бакпулвера, както и от мазнината на тънка струйка.
Готовата смес разпределете в две тавички с диаметър от по 20 см, застлани на дъното с кръг хартия за печене и леко намаслени с мазнина. Печете в предварително загрята фурна на 160°С за около 30 минути.
Охладете.

Приготвяне на крема:

Сложете прясното мляко и захарта на котлона да кипнат. Прибавете на тънка струйка към тях пред-варително разбитите на рядка каша брашно, яйца и ванилия. Разбърквайте енергично докато кремът се сгъсти. Дръпнете от котлона и прибавете нарязания на ситно шоколад и разбъркайте крема до хомогенна смес. Оставете крема да се охлади за кратко. През това време разбийте на пухкав крем маслото, което е на стайна температура. Започнете да прибавяте лъжица по лъжица от охладения шоколадов крем.
Накиснете сушените сливи в малко топла вода докато омекнат.
Сглобяване на тортата:

Разрежете готовите блатове по хоризонтал получавайки общо четири по-тънки блата. Сиропирайте по желание със захарен сироп (или някакъв ликьор)и разделете част от крема отгоре, а върху него– наряза-ните на не много ситно орехи и отцедените сини сливи. Направете така и с останалите блатове, завърш-вайки тортата измазвайки я с останалия крем.
Поставете готовата торта в хладилника за около час.
По желание залейте тортата с шоколадов ганаш направен от 100 мл гореща сметана, в която се е раз-топил 100 г шоколад и украсете със сушени сливи, ядки и шоколадов чипс.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.