


Торта със сушени сини сливи
Торти
Необходими продукти:
За блата:
1 ч.ч. брашно София Мел Класик
6 яйца
25 г тъмно какао
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. олио
1/2 пакетче бакпулвер
1 ч.л. лимонов сок
За крема:
2 с.л. брашно с връх София Мел Класик
2 яйца
300 мл прясно мляко
150 г захар
1 ванилия
150 г краве масло
100 г черен шоколад
За декориране:
50 г орехи
200 г сушени сливи
200 г шоколадов ганаш
захарен сироп (по желание)
Начин на приготвяне:
Приготвяне на блата:
Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавете постепенно пресявайки от брашното, какаото и бакпулвера, както и от мазнината на тънка струйка.
Готовата смес разпределете в две тавички с диаметър от по 20 см, застлани на дъното с кръг хартия за печене и леко намаслени с мазнина. Печете в предварително загрята фурна на 160°С за около 30 минути.
Охладете.
Приготвяне на крема:
Сложете прясното мляко и захарта на котлона да кипнат. Прибавете на тънка струйка към тях пред-варително разбитите на рядка каша брашно, яйца и ванилия. Разбърквайте енергично докато кремът се сгъсти. Дръпнете от котлона и прибавете нарязания на ситно шоколад и разбъркайте крема до хомогенна смес. Оставете крема да се охлади за кратко. През това време разбийте на пухкав крем маслото, което е на стайна температура. Започнете да прибавяте лъжица по лъжица от охладения шоколадов крем.
Накиснете сушените сливи в малко топла вода докато омекнат.
Сглобяване на тортата:
Разрежете готовите блатове по хоризонтал получавайки общо четири по-тънки блата. Сиропирайте по желание със захарен сироп (или някакъв ликьор)и разделете част от крема отгоре, а върху него– наряза-ните на не много ситно орехи и отцедените сини сливи. Направете така и с останалите блатове, завърш-вайки тортата измазвайки я с останалия крем.
Поставете готовата торта в хладилника за около час.
По желание залейте тортата с шоколадов ганаш направен от 100 мл гореща сметана, в която се е раз-топил 100 г шоколад и украсете със сушени сливи, ядки и шоколадов чипс.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
