Торта „Дунавски вълни“
Торти
Необходими продукти:
За блатовете:
300 г брашно София Мел Кекс
5 яйца
6 с.л. прясно мляко
250 г масло
200 г захар
1 ванилия
2 с.л. тъмно какао
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. череши
За крема:
250 г масло
1 пак. Пудинг ванилия
400 мл прясно мляко
2 с.л. захар
Глазура:
100 г черен шоколад
100 мл течна сметана
Начин на приготвяне:
Приготвяне на блата:
Продуктите трябва да са на стайна температура. Разбийте мекото масло със захарта и ванилията на пухкав крем. Прибавете последователно едно по едно яйцата, докато всяко се интегрира в сместа.
След това прибавете 4 с.л. от млякото и пресятото брашно с бакпулвера, лъжица по лъжица. Разделете сместа на две равни части. Към едната прибавете останалото мляко и какаото и разбивайте, докато полу-чите хубава, шоколадова смес.
В две тавички, диаметър около 22 см, предварително намаслени и застлани с хартия за печене на дъ-ното, разпределете първо от бялата смес, а отгоре сложете и от какаовата. Отгоре разпределете почис-тените от костилките череши.
Сложете блатовете да се пекат в предварително загрята фурна на 180°С за около 20 минути. След изпичане охладете напълно.
Приготвяне на крема:
Сложете 2/3 от млякото на котлона да заври, заедно със захарта. В купа смесете пудинга и останалото мляко на рядка каша и прибавете към млякото на тънка струйка, когато тръгне да завира. Бъркайте енер-гично с телена бъркалка до пълното сгъстяване на крема. Оставете да се охлади напълно.
След това разбивайте маслото с миксера на пухкав крем и прибавете постепенно от охладения пудинг. Този крем разпределете между двата блата и за измазване на тортата. Приберете я в хладилника за 15 минути, за да стегне крема.
Измажете тортата с ганаш, направен от сметаната и шоколада. За целта, загрейте сметаната до степен на кипване на котлона. Махнете от огъня и прибавете ситно нарязания шоколад. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълни и се получи хубав, лъскав шоколадов крем.
Сервирайте тортата, като я оставяте на стайна температура поне половин час преди това, за да може кремът да се отпусне.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване