Торта „Дунавски вълни“
Торти

Необходими продукти:

За блатовете:
300 г брашно София Мел Кекс
5 яйца
6 с.л. прясно мляко
250 г масло
200 г захар
1 ванилия
2 с.л. тъмно какао
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. череши

За крема:
250 г масло
1 пак. Пудинг ванилия
400 мл прясно мляко
2 с.л. захар

Глазура:
100 г черен шоколад
100 мл течна сметана

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блата:

Продуктите трябва да са на стайна температура. Разбийте мекото масло със захарта и ванилията на пухкав крем. Прибавете последователно едно по едно яйцата, докато всяко се интегрира в сместа.
След това прибавете 4 с.л. от млякото и пресятото брашно с бакпулвера, лъжица по лъжица. Разделете сместа на две равни части. Към едната прибавете останалото мляко и какаото и разбивайте, докато полу-чите хубава, шоколадова смес.
В две тавички, диаметър около 22 см, предварително намаслени и застлани с хартия за печене на дъ-ното, разпределете първо от бялата смес, а отгоре сложете и от какаовата. Отгоре разпределете почис-тените от костилките череши.
Сложете блатовете да се пекат в предварително загрята фурна на 180°С за около 20 минути. След изпичане охладете напълно.

Приготвяне на крема:

Сложете 2/3 от млякото на котлона да заври, заедно със захарта. В купа смесете пудинга и останалото мляко на рядка каша и прибавете към млякото на тънка струйка, когато тръгне да завира. Бъркайте енер-гично с телена бъркалка до пълното сгъстяване на крема. Оставете да се охлади напълно.
След това разбивайте маслото с миксера на пухкав крем и прибавете постепенно от охладения пудинг. Този крем разпределете между двата блата и за измазване на тортата. Приберете я в хладилника за 15 минути, за да стегне крема.
Измажете тортата с ганаш, направен от сметаната и шоколада. За целта, загрейте сметаната до степен на кипване на котлона. Махнете от огъня и прибавете ситно нарязания шоколад. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълни и се получи хубав, лъскав шоколадов крем.
Сервирайте тортата, като я оставяте на стайна температура поне половин час преди това, за да може кремът да се отпусне.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

04.05.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.