За блата:
5 яйца
5 с.л. брашно София Мел Екстра
5 с.л. маково семе
5 с.л. захар
3 капки бадемова есенция
За крема:
200 мл течна сметана
300 г заквасена сметана
1/3 ч.ч. пудра захар
1 консерва праскови ( 820 г)
1 шепа стафиди
50 мл ром
1 пак. желатин
За украса:
150 мл течна сметана
3 с.л. захар
Стафиди
Маково семе
Сладки калии с „цвят” от праскови
Приготвяне на блата:
Разделете жълтъци от белтъци. Разбийте белтъците със захарта на сняг и започнете да прибавяте един по един от жълтъците. Прибавете и бадемовата есенция. На ръка започнете да пресявате брашното, като поръсвате и от маковто семе, и интегрирате в сместа бавно и внимателно с шпатула, за да се запази въздушността на сместа.
Изсипете сместа в застлана с хартия за печене на дъното и леко намаслена форма за торта, с махащи се стени с диаметър 24 см. Печете блата на 150°С за около 30 минути. Оставете да се охлади постепенно и напълно, преди да го извадите от формата. След това разрежете на две по хоризонтал.
Приготвяне на крема:
Накиснете стафидите в около 100 мл топла вода с ром. Разтворете желатина според указанията на опаковката и оставете да набъбне.
През това време с миксера разбийте течната сметана и пудрата захар на сняг. След това постепенно прибавете и заквасената сметана.
Отделете 100 мл от компота на прасковите и оставете да заври на котлона. Изсипете върху желатина и разбърквайте докато се разтвори напълно. Включете отново миксера и прибавете желатина на тънка струйка. Накрая прибавете и отцедените от сока стафиди.
Сглобяване на тортата:
Сложете единия блат, сиропирайте малко с компот (по желание), разпределете няколко лъжички от крема на дъното, а отгоре наредете половинките от прасковите от компота. Отгоре изсипете останалия крем, загладете и поставете втория блат. Поставете тортата в хладилника да стегне за около час.
За украсата, разбийте сметаната със захарта на сняг, измажете тортата с нея и шприцовайте розички отгоре. Поставете във всяка по една стафидка, и поръсете стените на тортата с макове семе. По средата сложете от сладките - калии, като в центъра им сложете парченце праскова.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ