Торта с праскови и мак
Торти

Необходими продукти:

За блата:
5 яйца
5 с.л. брашно София Мел Екстра
5 с.л. маково семе
5 с.л. захар
3 капки бадемова есенция

За крема:
200 мл течна сметана
300 г заквасена сметана
1/3 ч.ч. пудра захар
1 консерва праскови ( 820 г)
1 шепа стафиди
50 мл ром
1 пак. желатин

За украса:
150 мл течна сметана
3 с.л. захар
Стафиди
Маково семе
Сладки калии с „цвят” от праскови

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блата:

Разделете жълтъци от белтъци. Разбийте белтъците със захарта на сняг и започнете да прибавяте един по един от жълтъците. Прибавете и бадемовата есенция. На ръка започнете да пресявате брашното, като поръсвате и от маковто семе, и интегрирате в сместа бавно и внимателно с шпатула, за да се запази въздушността на сместа.
Изсипете сместа в застлана с хартия за печене на дъното и леко намаслена форма за торта, с махащи се стени с диаметър 24 см. Печете блата на 150°С за около 30 минути. Оставете да се охлади постепенно и напълно, преди да го извадите от формата. След това разрежете на две по хоризонтал.

Приготвяне на крема:

Накиснете стафидите в около 100 мл топла вода с ром. Разтворете желатина според указанията на опаковката и оставете да набъбне.
През това време с миксера разбийте течната сметана и пудрата захар на сняг. След това постепенно прибавете и заквасената сметана.
Отделете 100 мл от компота на прасковите и оставете да заври на котлона. Изсипете върху желатина и разбърквайте докато се разтвори напълно. Включете отново миксера и прибавете желатина на тънка струйка. Накрая прибавете и отцедените от сока стафиди.

Сглобяване на тортата:

Сложете единия блат, сиропирайте малко с компот (по желание), разпределете няколко лъжички от крема на дъното, а отгоре наредете половинките от прасковите от компота. Отгоре изсипете останалия крем, загладете и поставете втория блат. Поставете тортата в хладилника да стегне за около час.
За украсата, разбийте сметаната със захарта на сняг, измажете тортата с нея и шприцовайте розички отгоре. Поставете във всяка по една стафидка, и поръсете стените на тортата с макове семе. По средата сложете от сладките - калии, като в центъра им сложете парченце праскова.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.07.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.