


Торта „Наполеон“
Торти
Необходими продукти:
За блата:
800-900 г брашно София Мел Екстра
80 г масло на стайна температура
100 г захар
1 пакет ванилова захар
2 яйца на стайна температура
350 мл прясно мляко
1/2 ч.л. бакпулвер
За крема:
400 г сладко кондензирано мляко от консерва
800 мл пълномаслено прясно мляко
6 жълтъка
5 с.л. царевично нишесте с връх
1 пакет ванилова захар
350 мл сметана за разбиване
Начин на приготвяне:
Приготвяне на блата:
Разбийте маслото и захарта до гладък крем. Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате много добре. Добавете половината от млякото, разбъркайте. Приблизително 150 г от брашното смесете с бакпулвера. Добавете към сместа от мляко и яйца, разбъркайте много добре. Постепенно добавете и останалото брашно, като редувате с останалото мляко. Омесете тестото и добавете още брашно, ако е необходимо, докато стане меко, еластично и нелепнещо. След като тестото е готово, го оставете за 30 минути в топло помещение, покрито с найлоново фолио.
След това, го разделете на 20 равни части, от които направете малки топчета. Всяко топче разточете много тънко и изрежете с помощта на чиния или ринг с диаметър 27 см. Излишното оставете да се изпече заедно с блата, с тези остатъци ще украсите тортата по-късно.
Печете блатовете на 190°С, докато на места станат кафеникави.
Приготвяне на крема:
Поставете в малка тенджерка 700 мл от прясното мляко и цялото кондензирано мляко на котлона на средна температура.
В малка купа разбъркайте до гладка консистенция жълтъците, нишестето, ванилията и 100 мл студено прясно мляко от определеното количество. Прибавете тази смес към вече затопленото прясно мляко на котлона, като бъркате непрекъснато с кухненска тел.
Варете крема, докато се сгъсти, като разбърквате непрекъснато.
След готовновност, прехвърлете крема в широк съд и го покрийте с найлоново фолио по повърхността, за да не хваща коричка. След като кремът е добре охладен, го разбъркайте, докато стане гладък.
Разбийте сметаната на пухкав средно-твърд крем и на няколко пъти я прибавете към яйчения крем, като разбърквате внимателно, за да остане крема пухкав.
Сглобяване:
Сглобете тортата като редувате блат, крем и така до изчерпване на количествата. Опаковайте тортата в найлоново фолио и я поставете в хладилника за една нощ.
На следващия ден декорирайте с изпечените изрезки от блатовете.
От това количество тесто, можете да направите една голяма торта с размер 27 см в диметър или две по-малки с диаметър 18-20 см.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
