Торта „Наполеон“
Торти

Необходими продукти:

За блата:
800-900 г брашно София Мел Екстра
80 г масло на стайна температура
100 г захар
1 пакет ванилова захар
2 яйца на стайна температура
350 мл прясно мляко
1/2 ч.л. бакпулвер

За крема:
400 г сладко кондензирано мляко от консерва
800 мл пълномаслено прясно мляко
6 жълтъка
5 с.л. царевично нишесте с връх
1 пакет ванилова захар
350 мл сметана за разбиване

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блата:

Разбийте маслото и захарта до гладък крем. Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате много добре. Добавете половината от млякото, разбъркайте. Приблизително 150 г от брашното смесете с бакпулвера. Добавете към сместа от мляко и яйца, разбъркайте много добре. Постепенно добавете и останалото брашно, като редувате с останалото мляко. Омесете тестото и добавете още брашно, ако е необходимо, докато стане меко, еластично и нелепнещо. След като тестото е готово, го оставете за 30 минути в топло помещение, покрито с найлоново фолио.
След това, го разделете на 20 равни части, от които направете малки топчета. Всяко топче разточете много тънко и изрежете с помощта на чиния или ринг с диаметър 27 см. Излишното оставете да се изпече заедно с блата, с тези остатъци ще украсите тортата по-късно.
Печете блатовете на 190°С, докато на места станат кафеникави.

Приготвяне на крема:

Поставете в малка тенджерка 700 мл от прясното мляко и цялото кондензирано мляко на котлона на средна температура.
В малка купа разбъркайте до гладка консистенция жълтъците, нишестето, ванилията и 100 мл студено прясно мляко от определеното количество. Прибавете тази смес към вече затопленото прясно мляко на котлона, като бъркате непрекъснато с кухненска тел.
Варете крема, докато се сгъсти, като разбърквате непрекъснато.
След готовновност, прехвърлете крема в широк съд и го покрийте с найлоново фолио по повърхността, за да не хваща коричка. След като кремът е добре охладен, го разбъркайте, докато стане гладък.
Разбийте сметаната на пухкав средно-твърд крем и на няколко пъти я прибавете към яйчения крем, като разбърквате внимателно, за да остане крема пухкав.

Сглобяване:

Сглобете тортата като редувате блат, крем и така до изчерпване на количествата. Опаковайте тортата в найлоново фолио и я поставете в хладилника за една нощ.
На следващия ден декорирайте с изпечените изрезки от блатовете.
От това количество тесто, можете да направите една голяма торта с размер 27 см в диметър или две по-малки с диаметър 18-20 см.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.06.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.