


Бадемови гевречета с бързо домашно бутер тесто
Дребни сладки и Други сладки печива
Необходими продукти:
3 чаени чаши пшенично брашно София Мел Био (около 500 грама)
250 милилитра хладко прясно мляко
1 супена лъжица суха мая (12 грама)
1 голямо яйце
1 пакет ванилова захар
3 супени лъжици захар
30 грама разтопено масло
щипка сол
170 грама масло със стайна температура
За намазване:
100 грама бадемов марципан
½ чаена чаша белени бадеми
1 супена лъжица какао
1 яйце
Всички продукти се смилат в блендер, докато получите гладка гъста паста.
За намазване преди печене:
1 яйце
1 шепа филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в хладкото прясно мляко. Оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Разбъркайте солта в брашното и направете по средата кладенче.
Прибвете към брашното маята, маслото и леко разбитото яйце. Омесете много меко тесто.
Разточете тестото в квадратна форма с размери 30х30 сантиметра и подредете в центъра маслото, нарязаното на филийки по 5 милиметра. Прегънете четирите краища на тестото останали отстрани, върху маслото и разточете леко. Сгънете долния и горния край на тестото към средата и завъртете тестото, така че да точите по дългата му страна. Разточете отново на правоъгълник с размери около 15х30 сантиметра. Набрашнете леко, ако усетите, че се лепи по плота и по точилката. Отново сгънете двата края (долния и горния) така че да се срещнат по средата и раточете съвсем леко. Опаковайте тестото добре в найлоново стреч фолио и го поставете във фризера за 1 час.
След това време, отново разточете тестото, като прибавяте по малко брашно върху работния плот и върху тестото, за да не залепва точилката по него. Разточете по същия начин по дължина, като оформяте правоъгълник поне още 3 пъти и приберете отново тестото във фризера за 1 час.
Поставете хартия за печене върху две големи тави.
След това разточете тестото на много дълъг правоъгълен лист с дебелина около 3 милилметра. Дължината трябва да е около 60 сантиметра и широчина около 20.
Нарежете тестото на ленти по 3 сантиметра всяка. Намажете обилно една лента с плънката и поставете втора върху нея. Усукайте тестото и го завийте на геврече.
Готовите гевречета поставете върху покритата тава с хартия за печене. Покрийте тавите с гевречетата с найлона и ги оставете на топло да втасват за 1 и ½ часа.
Загрейте фурната на 180⁰С.
Преди да изпечете гевречетата, намажете повърхността им с разбито яйце и поръсете с филирани бадеми.
Изпечете ги за 30 минути в предварително загрятата фурна.
Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
