Бисквити с шамфъстък и шоколад
Дребни сладки и Други сладки печива
Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно София Мел Класик
½ ч.ч. масло, със стайна температура
¾ ч.ч. фина захар
1 голямо яйце
4-5 капки есенция ром
1 ч.л. ванилов екстракт
½ ч.л. бадемов екстракт
1 ч.л. бакпувер
¼ ч.л. сол
30 г тъмен шоколад, разтопен и леко охладен
⅓ ч.ч. сурови, нарязани шамфъстъци
5 капки зелена гел боя за сладкиши
Начин на приготвяне:
С помощта на миксер разбийте маслото и захарта в голяма купа, докато сместа стане светла и пухкава.
Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате до пълното му усвояване от сместа.
След това добавете ванилията, бадемовия екстракт и ромовата есенция, разбъркайте. Накрая прибавете брашното, в което сте разбъркали солта предварително, като разбивате само докато се разпредели в маслено-яйчната смес, не прекалявайте.
Готовото тесто разделете на две части.
В едната част прибавете разтопения шоколад и омесете добре, докато цвета стане равномерен.
В другата част, прибавете зелената боя и нарязаните ядки. Омесете, докато цвета стане равномерен и ядките се разпределят в тестото.
Разточете шоколадовото тесто на правоъгълна кора с дебелина половин сантиметър и широчина около 8-10 сантиметра, дължината е според количеството тесто. Разточете директно върху свежо фолио за съхранение. Зелената част от тестото с ядките, оформете във форма на цилиндър с дължината на шоколадовата кора. Поставете зеленото тесто с цилиндрична форма по средата на шоколадовото тесто и завийте плътно, с помощта на фолиото. Оформете добре и го приберете в хладилника за 2 часа. За по удобно съхранение, разделете тестото на три части.
Загрейте фурната до 180°С.
Извадете студеното тесто и го нарежете с остър нож на кръгчета с дебелина 1 сантиметър. Подредете ги върху тави, постлани с хартия за печене.
Печете за 8-10 минути.
Оставете бисквитите да се охладят върху тавите, преди да ги приберете в кутии за съхранение.
Време за приготвяне 2 часа и 30 минути
Време за готвене 10 минути
Порции 10+
Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване