Бърз кекс
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
300 г брашно София Мел Ола
200 г захар
200 г майонеза
200 мл вода, студена
35 г какао на прах
1 пак бакпулвер
½ ч.л сода за хляб
1 с.л. есенция ром
За шоколадовия ганаш:
100 г тъмен шоколад
70 мл сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
1. Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват. Добавят се майонезата, водата и есенцията ром. Всички продукти се разбъркват много добре с вилица или кухненска тел.
2. Намаслява се формата за печене.
3. Шоколадовият кейк се пече в загрята на 170 градуса фурна за 30-40 минути.
4. Сладкишът се проверява дали е изпечен с дървена клечка. След като се извади от фурната кейкът се оставя да изстине във формата.
През това време се прави ганашът. Загрява се сметаната на котлона. Преди да започне да къкри се маха от огъня и се залива начупения шоколад. Разбърква се до пълното разтапяне на шоколада.
Изважда се кейкът от тавата и се облива с шоколадовата глазура.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване