Кекс със скрито сърце
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
За всеки от двата кекса:
180 г брашно София Мел Екстра
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
180 г захар
75 мл вода
60 мл олио от гроздови семена
За розовия кекс:
Розова боя за хранителни цели
За шоколадовия кекс:
3 с.л. какао
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180°С. Намежете с масло и поръсете с брашно продълговата форма за кекс. Разбийте белтъците на сняг. Със стационарен миксер разбийте жълтъците със захарта на светъл крем. Постепенно добавете олиото и водата, като не спирате да разбърквате. Пресейте отгоре брашното, добавете розовата боя, и накрая разбитите белтъци, като ги смесите внимателно. Изсипете сместа във формата и печете около 35-40 мин. Извадете кекса от формата и оставете да се охлади (най-добре 2-3 часа).
2. Нарежете изстиналия кекс на резени с дебелината на формата за сладки. Изрежете сърца от всяко парче.
3. Започнете приготвянето на втория кекс. Загрейте отново фурната до 180°С. Пригответе тестото за шоколадовия кекс по същия начин, като накрая добавите какаото вместо розовата боя. Изсипете 1/3 от сместа в подготвената форма за печене. Подредете в средата розовите сърца, колкото можете по-плътно едно до друго. Покрийте отгоре и отстрани с останалата част от шоколадовата смес. Изпечете за около 30 мин, или до готовност.
4. Оставете да се охлади, поръсете с пудра захар, нарежете и сервирайте с чай или кафе.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване