Плодов кекс
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
450 гр брашно София Мел Екстра
180 гр сушени боровинки
90 гр сушени праскови
90 гр сушени кайсии
20 гр сушен банан
200 гр зелени и червени мараскини (коктейни череши)
120 гр плодов ликьор
250 гр масло
400 гр захар
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
4 бр яйца
200 мл портокалов сок
200 гр ядки по желание (орех, бадем)
Начин на приготвяне:
1. Сложете изсушените плодове в една купа и ги залейте с плодовия ликьор. Покрийте купата и я сложете в микровълновата за 1-2 минути на пълна мощност. Извадете я и я оставете настрана.
2. Загрейте фурната на 160 градуса. Като за десерта може да използвате тава за печене или форма за кекс. Това е по ваше желание.
3. Във висока купа разбийте заедно маслото, захарта, сол и брашното, смесено с бакпулвера. Към сместа добавете едно по едно яйцата, до пълно разбиване. Продължавайте да разбивате с миксер и добавете портокаловият сок. Всичко се бърка до получавате на хомогенна смес.
4. Към така получената смес добавете плодовете, които накиснахме в ликьора, като предварително ги отцедите от него. Прибавете коктейлните череши и ядките.
5. Съда, в който сте избрали да печете десерта, трябва да се запълни на 3/4 с получента смес.
6. Пече се в загрятата фирма от 50 до 80 минути. Когато е напълно изчепен, кекса ще има златно-кафеникава коричка. Може да проверите да е напълно изпечен с клечка или ако разполагате с тестър за кексове.
След като извадите кекс от фурната, изчакайте 10 мин., за да изстине. След което го обърнете върху чиния.
По желание може да го гарните с различна глазура или докато е още топъл да го сиропирате с плодов ликьор или бренди.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване