


Цитрусов сладкиш
Сладкиши
Необходими продукти:
350 г брашно София Мел Класик
120 милилитра вода (стайна температура)
100 г захар
150 г ванилова захар
50 милилитра растително олио
Щипка сол
10 г бакпулвер
За пълнежа:
1 лимон
1 лайм
1 портокал
100 милилитра вода
150 г захар
30 г натурално нишесте
Начин на приготвяне:
Измийте с четка и топла вода плодовете. Настържете кората и от трите на фино ренде, само горната част, преди да се покаже бялото на кората. Изстискайте сока и от трите плода и поставете всичко заедно с водата, захарта и нишестето в касерола на котлона. Варете на средно-висока температура, като непрекъснато разбърквате с тел, докато крема се сгъсти. Махнете го от огъня и постелете по повърхността стреч фолио, за да не хваща коричка.
Направете тестото, като смесите брашното, солта и бакпулвера. Поставете ги в средна купа и направете по средата кладенче.
В друг съд разбъркайте във водата захарта, ваниловата захар и олиото. Изсипете течната част при брашното и омесете меко тесто, което не се залепва по ръцете ви. Добавете още малко брашно ако е необходимо.
Постелете хартия за печене по дъното и стените на правоъгълна форма с диаметър 18х26 сантиметра.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Разделете тестото на две равни части. Разточете първата част от тестото с дебелина около 6-7 мм. и поставете на дъното на формата, като се стараете тестото да образува борд с височина около 2.5-3 сантиметра от всички страни. Отгоре изсипете крема. След това разточете и второто парче тесто и го поставете внимателно отгоре. Натиснете стърчащото тесто от долната платка върху горната добре, за да не изтича крема при печенето. Направете малки дупчици по повърхността на тестото.
Печете в предварително загрятата фурна 40-45 минути, докато порозовее повърхността навсякъде.
Извадете сладкиша от фурната и го оставете да изстине напълно преди да го нарежете. Поръсете с пудра захар и сервирайте.
Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
