ДОМАШНИ ЕКЛЕРИ


Дребни сладки и Други сладки печива

Необходими продукти:

За тестото:
130гр. брашно "Екстра" - София Мел
100мл. мляко
100мл. вода
2с.л. захар
1/2ч.л. сол
80гр. масло
ококо 4 яйца среден размер

За сладкарският крем:
500мл. мляко
2ч.л. ванилия
4 жълтъка
80гр. захар
40гр. натурално нишесте (царевично или пшенично)
16гр. масло

За шоколадовата глазура:
200гр. шоколад с процент на какао между 50-70%
150мл. сладкарска сметана
ядки за декорация

Начин на приготвяне:

За да приготвите сладкарският крем трябва в купа да разбиете жълтъците, захарта и разбийте докато побелее сместа. Прибавете нишестето и отново разбъркайте, докато добре се разтвори. В тенджера изсипете млякото и кипнете на котлона. Бавно добавяйте от млякото към жълтъците и разбърквайте. Цялата смес върнете на котлона и бъркайте на умерена степен, докато се сгъсти крема. След като се сгъсти свалете от котлона и добавете ванилията, маслото и разбъркайте. Покрийте плътно със свежо фолио за съхранение и оставете на една страна.

За тестото за еклери трябва в една тенджера да смесите водата, млякото, захарта, солта и маслото. Сложете на котлона докато се разтопи маслото . Отмерете си 130 гр. брашно и свалете тенджерата от котлона, и добавете брашното. Бъркайте с дървена бъркалка, докато сместа се събере на топка. След като тестото се събере на топка върнете на котлона и на умерена степен бъркайте около 1,2 мин. Прехвърлете тестото в купа и оставете да се охлади. Разбийте 4 яйца и по малко добавяйте от яйчената смес към паренето тесто и разбърквайте, докато се усвои от тестото. Тестото трябва да стане лъскаво и гладко. Поставете в шприц и шприцовайте върху хартия за печене на разстояние едно от друго . Намажете еклерите с 1 разбито яйце + 1ч.л. мляко . Печете на 190гр. за 15мин. и след това намалете на 160гр. за около още 35мин. или до готовност. Фурната не се отваря по време на печенето, за да не спаднат. След като са готови ги оставете да се охладят във фурната за 10мин.

Пригответе глазурата като към начупеният шоколад прибавите гореща сметана, оставете за 2 мин. след което разбъркайте до разтопяване на шоколада. Напълнете еклерите с шприц и потопете в шоколадовата глазура. По желание може да поръсите с начупени ядки.


 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

15.05.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.