Двуцветен маслен кейк с хрупкава коричка
Кексове и мъфини

Необходими продукти:

225 g брашно “Кекс“ на София Мел
225 g масло
225 g захар
4 яйца
50 ml мляко
1 капсула течна ванилия или 2 бр. пакетчета на прах
25 g какао на прах

За хрупкавата коричка:
125 g брашно
75 g кристална захар
75 g масло
75 g шоколад/ натурален или млечен/

Начин на приготвяне:

За хрупкавата коричка:
Сипете брашното в купа. Добавете захарта и нарязаното на малки кубчета студено масло. Смесете съставките с ръце до получаването на трохи. Добавете нарязания на парченца шоколад. Разбъркайте. Дръжте така приготвените маслени трохи в хладилник.

За кекса:
Разбийте маслото и захарта до получаването на крем. След това добавете яйцата едно по едно.
Прибавете брашното и разбъркайте внимателно /ако ползвате миксер за приготвяне на тестото, намалете на най- ниската степен /.
Добавете прясното мляко и ваниловия екстракт.

Разделете тестото на две равни части в две купи. В едната купа добавете какаото и разбъркайте до хомогенност. Намаслете форма с подвижно дъно /диаметър 24-26 cm/. Сипвайте по една лъжица от всяка смес, като ги редите една до друга до изчерпване на сместа. Можете с помощта на дръжка на лъжица да размесите двата вида кексова смес така, че да се получат шарки. Разпределете отгоре маслените трохи.
Печете кекса в предварително загрята фурна на 180°C, 50-60 минути.
Оставете кекса да изстине във формата поне 10 минути и след това го извадете. Поръсете внимателно с пудра захар и украсете по желание.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

04.10.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.