Двуцветен маслен кейк с хрупкава коричка
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
225 g брашно “Кекс“ на София Мел
225 g масло
225 g захар
4 яйца
50 ml мляко
1 капсула течна ванилия или 2 бр. пакетчета на прах
25 g какао на прах
За хрупкавата коричка:
125 g брашно
75 g кристална захар
75 g масло
75 g шоколад/ натурален или млечен/
Начин на приготвяне:
За хрупкавата коричка:
Сипете брашното в купа. Добавете захарта и нарязаното на малки кубчета студено масло. Смесете съставките с ръце до получаването на трохи. Добавете нарязания на парченца шоколад. Разбъркайте. Дръжте така приготвените маслени трохи в хладилник.
За кекса:
Разбийте маслото и захарта до получаването на крем. След това добавете яйцата едно по едно.
Прибавете брашното и разбъркайте внимателно /ако ползвате миксер за приготвяне на тестото, намалете на най- ниската степен /.
Добавете прясното мляко и ваниловия екстракт.
Разделете тестото на две равни части в две купи. В едната купа добавете какаото и разбъркайте до хомогенност. Намаслете форма с подвижно дъно /диаметър 24-26 cm/. Сипвайте по една лъжица от всяка смес, като ги редите една до друга до изчерпване на сместа. Можете с помощта на дръжка на лъжица да размесите двата вида кексова смес така, че да се получат шарки. Разпределете отгоре маслените трохи.
Печете кекса в предварително загрята фурна на 180°C, 50-60 минути.
Оставете кекса да изстине във формата поне 10 минути и след това го извадете. Поръсете внимателно с пудра захар и украсете по желание.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване