Еклери с яйчен крем
Сладкиши
Необходими продукти:
За тестото:
1 ч.ч вода
1 ч ч брашно София мел класик
1/2 ч.ч олио
3-4 яйца взависимост от големината
За крема:
500 мл прясно мляко
5 с.л. брашно
1/2 ч.ч. вода
7-8 с.л. захар
50 гр масло
2 бр ванилии
Начин на приготвяне:
1. Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво.
2. С помощта на лъжица се загребва малко от сместа и се поставя в намаслена или покрита с хартия за печене тава, като се оставя известно разстояние между еклерчетата. Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те се оформят.
3. Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 С фурна, около 30 минути.
4. Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитото с малко вода брашно. След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилиите.
5. Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем. Няма опасност да се разтече тъй като от крема еклерчетата се слепват. Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Ива Кюпчева от Велико Търново
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване