С настъпването на есента идва и ароматът на печени ябълки, сладка тиква, гроздето и сладостта на печените сливи. Този сезон е толкова богат на вкусови комбинации, че ти се приисква да опиташ всички до една. Създават ти приятно усещане за домашен уют и топлота в студеното, дъждовно време.
Рецептата, която ви предлагам днес е Руски, есенен сладкиш със сливи и ябълки, който приготвих с твораг, руската извара и брашно София Мел Екстра. Идеален е за чаша чай в есенния следобед.
Есенен сладкиш със сливи и ябълки
Сладкиши
Необходими продукти:
230 г (1 и 1/2 ч.ч.) брашно София Мел Екстра
100 г масло
3 яйца
250 г твораг (руска извара)
6 с.л. с връх кристална захар
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
1 ябълка
4-5 сини сливи
2 с.л. кристална захар за поръсване на плодовете
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте яйцата и захарта с миксер. Добавете ванилията и солта. Стопете и охладете маслото. Добавете и него, както и изварата (твораг). Разбъркайте брашното с бакпулвера и го сложете в сместа. Разбийте добре с миксер.
Измийте и обелете ябълката. Нарежете я на тънки филии. Отстранете костилките на сливите и ги нарежете на полумесеци.
Намажете форма за торта със свалящ се ринг с диаметър 24 см с масло или я покрийте с хартия за печене. Излейте сместа и заравнете. Подредете отгоре сливите и ябълките. Поръсете с две лъжици кристална захар плодовете. Печете сладкиша 40 минути до готовност. Изключете фурната и го оставете за още 10 минути в нея. Охладете и поръсете по желание с пудра захар преди поднасяне.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване