Галет с кайсии
Сладкиши
Необходими продукти:
350 г брашно Кекс София Мел
125 г кисело мляко
100 г кристална захар
1 ч. л. екстракт от ванилия
80 мл олио от гроздови семена
За пълнежа:
100 г крема сирене
1 ч. л. натурално царевично нишесте
2 пак. ванилова захар
100 г кайсиев конфитюр
1 кг. кайсии, разполовени и почистени от костилките
Разбъркайте крема сиренето със захарта и нишестето до еднородна смес.
Преди печене:
1 жълтък, разбъркан с 1 ч. л. прясно мляко
Бадеми за поръсване
1-2 ч. л. кафява захар за поръсване на кайсиите
Начин на приготвяне:
За да приготвите тесто, в купа смесете киселото мляко, захарта и олиото, разбъркайте добре с кухненска тел. Прибавете брашното и омесете меко, нелепнещо тесто.
Разточете тестото върху хартия за печене с дебелина 5-6 мм., в кръгла форма с диаметър 30-32 см. Изрежете неравните краища.
Разнесете равномерно сместа от крема сиренето по средата на тестото, като оставите 5 см. отстрани.
Отгоре разпределете кайсиевия конфитюр.
Подредете плътно кайсийте върху плънката.
Останалото ненамазано тесто, прегънете върху кайсийте и оформете галета.
Намажете тестото с разбития жълтък с прясно мляко и поръсете с нарязани бадеми.
Намажете по повърхността и кайсийте с жътъка и ги поръсете с кафява захар.
Печете галета в предварително загрята фурна на 180°С за 30-35 минути, докато тестото стане златисто-кафяво.
Поръсете с пудра захар преди сервиране или сервирайте с топка сладолед, докато е още топъл.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване