Галет с кайсии
Сладкиши

Необходими продукти:

350 г брашно Кекс София Мел
125 г кисело мляко
100 г кристална захар
1 ч. л. екстракт от ванилия
80 мл олио от гроздови семена

За пълнежа:
100 г крема сирене
1 ч. л. натурално царевично нишесте
2 пак. ванилова захар
100 г кайсиев конфитюр
1 кг. кайсии, разполовени и почистени от костилките

Разбъркайте крема сиренето със захарта и нишестето до еднородна смес.

Преди печене:
1 жълтък, разбъркан с 1 ч. л. прясно мляко
Бадеми за поръсване
1-2 ч. л. кафява захар за поръсване на кайсиите

Начин на приготвяне:

За да приготвите тесто, в купа смесете киселото мляко, захарта и олиото, разбъркайте добре с кухненска тел. Прибавете брашното и омесете меко, нелепнещо тесто.
Разточете тестото върху хартия за печене с дебелина 5-6 мм., в кръгла форма с диаметър 30-32 см. Изрежете неравните краища.
Разнесете равномерно сместа от крема сиренето по средата на тестото, като оставите 5 см. отстрани.
Отгоре разпределете кайсиевия конфитюр.
Подредете плътно кайсийте върху плънката.
Останалото ненамазано тесто, прегънете върху кайсийте и оформете галета.
Намажете тестото с разбития жълтък с прясно мляко и поръсете с нарязани бадеми.
Намажете по повърхността и кайсийте с жътъка и ги поръсете с кафява захар.
Печете галета в предварително загрята фурна на 180°С за 30-35 минути, докато тестото стане златисто-кафяво.
Поръсете с пудра захар преди сервиране или сервирайте с топка сладолед, докато е още топъл.


 

 

Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

29.06.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.