Ябълков пай


Сладкиши

Необходими продукти:

София мел - Класик 175гр
Прясно мляко 30мл
Кисело мляко 60г.
Сол - 1ч.л.
Захар - 1ч.л.
Масло - 40гр
Бакпулвер - 5гр.
Белтък на 1 яйце

За намазване - жълтъка + 1с.л. прясно мляко

Плънка:
3 ябълки
масло -15г
кафява захар - 1с.л.
мед - 1с.л.
канела

Начин на приготвяне:

1. Към смесените течни съставки, добавяме и сухите, разбъркваме, а накрая и мекото масло;

2. Омесваме и оставяме в затворена купа 30-50мин;

3. През това време приготвяме плънката - в тиган слагаме маслото, кафявата захар, меда и настърганите ябълки; след извиране на излишния сок от ябълките, добавяме канелата и охлаждаме сместа, за да направим пая.

4. Разделяме тестото на 6-7 равни топки и всяка една разточваме в кръг; от центъра, правим разрез до края, като слагаме до единия ръб една с.л. от ябълковата смес; завиваме получения триъгълник до края, като накрая притискаме дъното, споявайки всички краища на тестото.

5. Намазваме готовите пайове със жълтъка, разбъркан с 1с.л. прясно мляко;

6. Печем на 200градуса около 20мин.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Моника Лангазова от Стара Загора

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

16.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.