Ябълков пай
Сладкиши
Необходими продукти:
София мел - Класик 175гр
Прясно мляко 30мл
Кисело мляко 60г.
Сол - 1ч.л.
Захар - 1ч.л.
Масло - 40гр
Бакпулвер - 5гр.
Белтък на 1 яйце
За намазване - жълтъка + 1с.л. прясно мляко
Плънка:
3 ябълки
масло -15г
кафява захар - 1с.л.
мед - 1с.л.
канела
Начин на приготвяне:
1. Към смесените течни съставки, добавяме и сухите, разбъркваме, а накрая и мекото масло;
2. Омесваме и оставяме в затворена купа 30-50мин;
3. През това време приготвяме плънката - в тиган слагаме маслото, кафявата захар, меда и настърганите ябълки; след извиране на излишния сок от ябълките, добавяме канелата и охлаждаме сместа, за да направим пая.
4. Разделяме тестото на 6-7 равни топки и всяка една разточваме в кръг; от центъра, правим разрез до края, като слагаме до единия ръб една с.л. от ябълковата смес; завиваме получения триъгълник до края, като накрая притискаме дъното, споявайки всички краища на тестото.
5. Намазваме готовите пайове със жълтъка, разбъркан с 1с.л. прясно мляко;
6. Печем на 200градуса около 20мин.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Моника Лангазова от Стара Загора

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
