Кейк с кафе и портокал
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
225 г самонабухващо* брашно „ Кекс“
225 г слънчогледово олио
225 г кафява захар
4 яйца
1 ч.л. бакплувер*
5 с.л./ равни/ нес кафе
2 с.л. гореща вода
За крема:
6 жълтъка
3 портокала /сок/
100 г захар
25 г краве масло
3 с.л.царевично нишесте
½ капсула есенция с цитрусов аромат/портокал, лимон/
За украса:
1 бр. портокал
*рецептата изисква по-голямо количество набухвател.
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата, захарта и олиото.
2. Добавяте разтвореното в горещата вода кафе.
3. Добавете брашно „ Кекс“, смесено с бакплувера.
4. Изсипете сместа в подходяща намаслена правоъгълна форма за кекс (например 28 х 11 см) и печете в предварително загрята фурна на 180 ˚ С/ без вентилатор/ или 160 ˚ С/ с вентилатор/ за 50-60 минути.
5. За глазурата отделете жълтъците, към тях добавете захарта и разбъркайте добре. След това добавете маслото, портокаловия сок с разтвореното в него нишесте. Варене на слаб огън до сгъстяване при непрекъснато разбъркване. След като крема е готов, добавете есенцията.
6. В изстиналия кейк с помощта на дръжката на дървена лъжица направете напр. 12 дупки /или повече/. С пош напълнете дупките с крем. Оставете крем и за глазиране отгоре на кейка.
Може да украсите с парченца портокал* и шоколад.
*парченцата портокал може да потопите в гъст захарен сироп и да поръсите с кристална захар.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване