Кейк с лайм и кондензирано мляко


Кексове и мъфини

Необходими продукти:

1 1/3 ч.ч. брашно София Мел Кекс /215 g/
1 ч.ч масло - 220 g
1/2 ч.ч. захар - 110 g
3 големи яйца или 4 по-малки
3/4 подсладено кондензирано мляко /300 g или 225 ml/
2 ч.л. ванилов екстракт /или 1 капсула течна/
1/2 ч.л.сол

За глазурата:
1/2 ч.ч. подсладено кондензирано мляко /200 g или 150 ml/
1 ч.л. червен винен оцет
1 лайм, настъргана кора
1/2 лайм, сок

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашното и солта.
В друга купа разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, за около 5-8 min
Добавете яйцата едно по едно към сместа от масло и захар, при непрекъснато разбиване. Прибавете и ваниловия екстракт.
След това добавете кондензираното мляко на струя и продължете разбиването.
Накрая добавете сухите съставки към сместа и разбъркайте на ниска скорост с миксера или с помощта на шпатула до хомогенност.
Изсипете сместа в намаслена правоъгълна форма за кекс (23х13cm) и печете в предварително загрята фурна на 180˚С за 60 min.

За глазурата:
Загрейте в тенджерка кондензираното мляко. Добавете оцета, фино настърганата кора от лайм и сока му. Разбъркайте и след 1 минута дръпнете от огъня.
Излейте глазурата върху изстиналия /поне 15 min/ кекс. Оставете 5-10 min на стайна температура и нарежете на парчета.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

11.10.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.