Кейк с лайм и кондензирано мляко
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
1 1/3 ч.ч. брашно София Мел Кекс /215 g/
1 ч.ч масло - 220 g
1/2 ч.ч. захар - 110 g
3 големи яйца или 4 по-малки
3/4 подсладено кондензирано мляко /300 g или 225 ml/
2 ч.л. ванилов екстракт /или 1 капсула течна/
1/2 ч.л.сол
За глазурата:
1/2 ч.ч. подсладено кондензирано мляко /200 g или 150 ml/
1 ч.л. червен винен оцет
1 лайм, настъргана кора
1/2 лайм, сок
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашното и солта.
В друга купа разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, за около 5-8 min
Добавете яйцата едно по едно към сместа от масло и захар, при непрекъснато разбиване. Прибавете и ваниловия екстракт.
След това добавете кондензираното мляко на струя и продължете разбиването.
Накрая добавете сухите съставки към сместа и разбъркайте на ниска скорост с миксера или с помощта на шпатула до хомогенност.
Изсипете сместа в намаслена правоъгълна форма за кекс (23х13cm) и печете в предварително загрята фурна на 180˚С за 60 min.
За глазурата:
Загрейте в тенджерка кондензираното мляко. Добавете оцета, фино настърганата кора от лайм и сока му. Разбъркайте и след 1 минута дръпнете от огъня.
Излейте глазурата върху изстиналия /поне 15 min/ кекс. Оставете 5-10 min на стайна температура и нарежете на парчета.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване