Кифлички „Охлювчета“
Дребни сладки и Други сладки печива
Необходими продукти:
За тестото /за 24 бр/:
630 g брашно София Мел Екстра
5 g сол
5 g бакплувер
30 g меко краве масло
250 g прясно мляко
10 g суха мая
2 яйца и 2 белтъка
50 g кристална захар
1 пак ванилова захар
15 g олио /3 с.л/
За крема:
150 g прясно мляко
30 g /2 с.л/ захар
20 g/ 2 с.л/ нишесте
1 пак ванилова захар
1 жълтък
За намазване и гарниране:
1 жълтък
шоколадови капки
пудра захар
Начин на приготвяне:
1. В затопленото мляко добавете захарта и маята. Разбъркайте. След това добавете яйцата, олиото и ваниловата захар.
2. Брашното пресейте с бакплувера. Към него добавете солта. Смесете сухите с течните съставки, прибавете маслото и замесете меко и еластично тесто.
3. Оставете го да втасва около 40 min на топло, покрито с фолио.
4. През това време пригответе крема.
Разбийте с тел всички съставки и загрейте на котлона до сгъстяване. Бъркайте непрекъснато, за да не загори.
Готовия крем покрийте с фолио, като фолиото трябва да поставите върху горната повърхност на крема, за да не се образува кора.
5. Разделете тестото на две равни части
Всяка част разточете на правоъгълна кора с дебелина 3-4 mm. Всяка кора разрежете на 12 лентички. Навийте лентичките на рулца, като ги подредите „легнали“ в тавичката, като крайчетата може да подпъхнете под рулцето или да го „залепите“ отстрани, като го намажете с жълтък.
6. Готовите рулца /охлювчета/ се оставят да втасат за около 20-30 min на топло, покрити с фолио.
7. Преди да се сложат да се пекат, се намазват със смес от жълтък и вода.
8. Кремът сложете в полиетиленов пош, на който се отрязва връхчето и шприцовайте по спиралите на охлювчето.
Накрая поръсете с шоколадовите капки.
9. Печете в предварително загрята фурна - на 180 ˚С за 20-25 min.
Готовите „охлювчета“ поръсете обилно с пудра захар смесена с ванилия.
Поднесете с любимото ви сладко или конфитюр.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване