Кифлички „Охлювчета“
Дребни сладки, Други сладки печива

Необходими продукти:

За тестото /за 24 бр/:
630 g брашно София Мел Екстра
5 g сол
5 g бакплувер
30 g меко краве масло
250 g прясно мляко
10 g суха мая
2 яйца и 2 белтъка
50 g кристална захар
1 пак ванилова захар
15 g олио /3 с.л/

За крема:
150 g прясно мляко
30 g /2 с.л/ захар
20 g/ 2 с.л/ нишесте
1 пак ванилова захар
1 жълтък

За намазване и гарниране:
1 жълтък
шоколадови капки
пудра захар

Начин на приготвяне:

1. В затопленото мляко добавете захарта и маята. Разбъркайте. След това добавете яйцата, олиото и ваниловата захар.
2. Брашното пресейте с бакплувера. Към него добавете солта. Смесете сухите с течните съставки, прибавете маслото и замесете меко и еластично тесто.
3. Оставете го да втасва около 40 min на топло, покрито с фолио.
4. През това време пригответе крема.

Разбийте с тел всички съставки и загрейте на котлона до сгъстяване. Бъркайте непрекъснато, за да не загори.
Готовия крем покрийте с фолио, като фолиото трябва да поставите върху горната повърхност на крема, за да не се образува кора.

5. Разделете тестото на две равни части
Всяка част разточете на правоъгълна кора с дебелина 3-4 mm. Всяка кора разрежете на 12 лентички. Навийте лентичките на рулца, като ги подредите „легнали“ в тавичката, като крайчетата може да подпъхнете под рулцето или да го „залепите“ отстрани, като го намажете с жълтък.
6. Готовите рулца /охлювчета/ се оставят да втасат за около 20-30 min на топло, покрити с фолио.
7. Преди да се сложат да се пекат, се намазват със смес от жълтък и вода.
8. Кремът сложете в полиетиленов пош, на който се отрязва връхчето и шприцовайте по спиралите на охлювчето.

Накрая поръсете с шоколадовите капки.

9. Печете в предварително загрята фурна - на 180 ˚С за 20-25 min.

Готовите „охлювчета“ поръсете обилно с пудра захар смесена с ванилия.

Поднесете с любимото ви сладко или конфитюр.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.04.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.