Кокосов сладкиш


Сладкиши

Необходими продукти:

ЗА БЛАТА: 310 г брашно София Мел - екстра (16 с.л.)
3 яйца;
230 г захар (12 с.л.)
125 г краве масло;
1 бакпулвер
ЗА СИРОПА: 290 мл вода;
400 г захар (1 1/2 ч.ч.)
125 г краве масло;
2 - 3 с.л. какао;
1- 2 ванилии;
2 - 3 с.л. ром, коняк или ракия
ОЩЕ: 200 г кокосови стърготини;

Начин на приготвяне:

1. Разбиват се яйцата със захарта. Постепенно се прибавят брашното с бакпулвера и мекото краве масло. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена, за предпочитане правоъгълна тава (моята е с размери 22 на 35 см).

2. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Блатът се изважда и се оставя да изстине.

3. През това време се приготвя сместа, с която ще се напоява. Водата и захарта се загряват на котлона до разтопяване на захарта. Добавят се маслото, какаото и ванилиите.

4. След като сиропът кипне, се сваля от котлона и се добавя алкохол по избор. Изстиналият вече блат се нарязва на ромбове. Всяко едно парче се облива от всички страни с помощта на лъжица с горещата смес.

5. След като се напои, веднага се слага в купа с кокосови стърготини, като се обръща, за да полепнат по всички страни. Така се приготвят всички парчета. Сладкишът е по - вкусен, след като престои няколко часа.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Виолета Атанасова от Шумен

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

20.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.