Кокосов сладкиш
Сладкиши
Необходими продукти:
ЗА БЛАТА: 310 г брашно София Мел - екстра (16 с.л.)
3 яйца;
230 г захар (12 с.л.)
125 г краве масло;
1 бакпулвер
ЗА СИРОПА: 290 мл вода;
400 г захар (1 1/2 ч.ч.)
125 г краве масло;
2 - 3 с.л. какао;
1- 2 ванилии;
2 - 3 с.л. ром, коняк или ракия
ОЩЕ: 200 г кокосови стърготини;
Начин на приготвяне:
1. Разбиват се яйцата със захарта. Постепенно се прибавят брашното с бакпулвера и мекото краве масло. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена, за предпочитане правоъгълна тава (моята е с размери 22 на 35 см).
2. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Блатът се изважда и се оставя да изстине.
3. През това време се приготвя сместа, с която ще се напоява. Водата и захарта се загряват на котлона до разтопяване на захарта. Добавят се маслото, какаото и ванилиите.
4. След като сиропът кипне, се сваля от котлона и се добавя алкохол по избор. Изстиналият вече блат се нарязва на ромбове. Всяко едно парче се облива от всички страни с помощта на лъжица с горещата смес.
5. След като се напои, веднага се слага в купа с кокосови стърготини, като се обръща, за да полепнат по всички страни. Така се приготвят всички парчета. Сладкишът е по - вкусен, след като престои няколко часа.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Виолета Атанасова от Шумен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване