Коледен хляб
Хлябове
Необходими продукти:
За тестото:
450 g брашно София Мел Екстра
8 g (1 ч.л.) сол
200 g прясно мляко
7 g суха мая
80 g (4 с.л.) кристална захар
2 яйца
За плънката:
50 g смес от светли и тъмни стафиди
40 g (2 с.л.) захар
50 g краве масло
Настъргана кора на 1 лимон
5 g канела
30-40 g начупени орехи
За намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. В затопленото мляко добавете захарта и маята. Разбъркайте и оставете за 5-10 минути.
2. Пресейте брашното и смесете със солта. Добавете млякото с маята и яйцето.
3. Замесете меко тесто и го оставете да почива около 60 минути на топло, покрито с фолио.
4. Разточете тестото на кора с дебелина 5-6 мм.
5. Намажете с разтопено масло, смесено с канела.
6. Поръсете половината кора със захар, лимонова кора, стафиди и орехи. Навийте на руло, докато покриете плънката. Намажете навитата част с масло и канела.
7. Нарежете останалата „ненавита“ част с валяк за пай (на мрежа) и довийте рулото докрай.
8. Поставете рулото в кръгла тава, като го завиете „на охлюв“. Намажете с останалото масло с канела.
9. Оставете да втаса за 60-90 минути на топло.
10. Намажете с разбит жълтък, разреден с прясно мляко.
11. Печете в предварително загрята фурна на 180 °С с вентилатор за 30 минути.
12. Поръсете с пудра захар след изпичане.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване