Коледен хляб


Хлябове

Необходими продукти:

За тестото:
450 g брашно София Мел Екстра
8 g (1 ч.л.) сол
200 g прясно мляко
7 g суха мая
80 g (4 с.л.) кристална захар
2 яйца

За плънката:
50 g смес от светли и тъмни стафиди
40 g (2 с.л.) захар
50 g краве масло
Настъргана кора на 1 лимон
5 g канела
30-40 g начупени орехи

За намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

1. В затопленото мляко добавете захарта и маята. Разбъркайте и оставете за 5-10 минути.
2. Пресейте брашното и смесете със солта. Добавете млякото с маята и яйцето.
3. Замесете меко тесто и го оставете да почива около 60 минути на топло, покрито с фолио.
4. Разточете тестото на кора с дебелина 5-6 мм.
5. Намажете с разтопено масло, смесено с канела.
6. Поръсете половината кора със захар, лимонова кора, стафиди и орехи. Навийте на руло, докато покриете плънката. Намажете навитата част с масло и канела.
7. Нарежете останалата „ненавита“ част с валяк за пай (на мрежа) и довийте рулото докрай.
8. Поставете рулото в кръгла тава, като го завиете „на охлюв“. Намажете с останалото масло с канела.
9. Оставете да втаса за 60-90 минути на топло.
10. Намажете с разбит жълтък, разреден с прясно мляко.
11. Печете в предварително загрята фурна на 180 °С с вентилатор за 30 минути.
12. Поръсете с пудра захар след изпичане.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

17.12.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.