Коледен щолен
Хлябове, Сладкиши, Кексове и мъфини

Необходими продукти:

около 650гр. брашно на София Мел - Екстра
220мл. топло прясно мляко
10гр. суха мая + 20гр. захар
170гр. захар
1ч.л. сол
1/3ч.л. кардамон
1/3ч.л. индийско орехче
1/2ч.л. канела
1ч.л. ванилия
120гр. масло
1/2кора на лимон
1 яйце + 2 жълтъка
400гр. сушени плодове и ядки
около 150мл. тъмен ром за накисване на ядките
150гр. марципан
пудра захар за поръсване
80гр. разтопено масло

Начин на приготвяне:

Рецептата започнете с накисване на сушените плодове и ядки в ром. В купа активирайте маята като изсипете леко затопленото мляко, захарта и маята. Разбъркайте добре, докато се разтвори маята и захарта. Покрийте с кърпа и оставете на една страна за 10мин. В по-голяма купа пресейте около 500гр. брашно на София Мел – Екстра. Към брашното добавете останалите сухи съставки. Добавете солта, канелата, кардамона, индийското орехче и захарта. Разбъркайте сухите съставки с бъркалка.

Оформете кладенче в центъра и добавете течните съставки – ванилията, яйцата, мекото масло и добавете маята с мляко. Замесете меко, гладко и нелепнещо тесто. Добавете още около 100/150гр. брашно, за да се доомеси. Поставете в намазнена купа и оставете за 1 час да втаса на топло.

Добавете отцедените ядки и сушени плодове към тестото и месете, докато се вкарат ядките в тестото, рендосайте и кората на ½ лимон. Може да е необходимо, да се добави още малко брашно. Разделете тестото на 3 и разточете всяко парче на овал. В центъра поставете блокче марципан и прегънете страните на овала като прещипете краищата. С ръце притеснете щолена отстрани на мястото, където е марципана, така тази част ще остане по-изпъкнала с него. Покрийте ги оставете за увеличат 1 ½ пъти от обема си .

Печете в сгрята фурна на 180градуса на малко под средното ниво във фурната за около 30 до 40мин или до готовност. Готовите Щолени се надупчват с клечка за зъби и намазват с разтопеното масло. Поръсете ги обилно със пудра захар и оставете да изстинат напълно. Може да го консумирате веднага. Ако искате да развиете вкуса – го оставете на хладно място, за да узрее. Съхранява се увит в свещо фолио и след това алуминиево.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

02.12.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.