Коледен щолен
Хлябове , Сладкиши и Кексове и мъфини
Необходими продукти:
около 650гр. брашно на София Мел - Екстра
220мл. топло прясно мляко
10гр. суха мая + 20гр. захар
170гр. захар
1ч.л. сол
1/3ч.л. кардамон
1/3ч.л. индийско орехче
1/2ч.л. канела
1ч.л. ванилия
120гр. масло
1/2кора на лимон
1 яйце + 2 жълтъка
400гр. сушени плодове и ядки
около 150мл. тъмен ром за накисване на ядките
150гр. марципан
пудра захар за поръсване
80гр. разтопено масло
Начин на приготвяне:
Рецептата започнете с накисване на сушените плодове и ядки в ром. В купа активирайте маята като изсипете леко затопленото мляко, захарта и маята. Разбъркайте добре, докато се разтвори маята и захарта. Покрийте с кърпа и оставете на една страна за 10мин. В по-голяма купа пресейте около 500гр. брашно на София Мел – Екстра. Към брашното добавете останалите сухи съставки. Добавете солта, канелата, кардамона, индийското орехче и захарта. Разбъркайте сухите съставки с бъркалка.
Оформете кладенче в центъра и добавете течните съставки – ванилията, яйцата, мекото масло и добавете маята с мляко. Замесете меко, гладко и нелепнещо тесто. Добавете още около 100/150гр. брашно, за да се доомеси. Поставете в намазнена купа и оставете за 1 час да втаса на топло.
Добавете отцедените ядки и сушени плодове към тестото и месете, докато се вкарат ядките в тестото, рендосайте и кората на ½ лимон. Може да е необходимо, да се добави още малко брашно. Разделете тестото на 3 и разточете всяко парче на овал. В центъра поставете блокче марципан и прегънете страните на овала като прещипете краищата. С ръце притеснете щолена отстрани на мястото, където е марципана, така тази част ще остане по-изпъкнала с него. Покрийте ги оставете за увеличат 1 ½ пъти от обема си .
Печете в сгрята фурна на 180градуса на малко под средното ниво във фурната за около 30 до 40мин или до готовност. Готовите Щолени се надупчват с клечка за зъби и намазват с разтопеното масло. Поръсете ги обилно със пудра захар и оставете да изстинат напълно. Може да го консумирате веднага. Ако искате да развиете вкуса – го оставете на хладно място, за да узрее. Съхранява се увит в свещо фолио и след това алуминиево.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване