Хлебчета „Цветя“ за Цветница


Хлябове и Други солени печива

Необходими продукти:

500 г-550 г брашно София Мел Козунак
100 мл прясно мляко
15 г прясна мая /7 г суха мая/
100 мл слънчогледово олио
½ ч.л сол
80 г кристална захар
150 г айрян /кисело мляко разредено с вода наполовина/

сладко по избор или течен шоколад пудра захар за поръсване
маково, сусамово семе за украса

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко. Добавете захарта и разбъркайте.
Замесете тесто от всички съставки.
Готовото тесто престоява на топло за 1 час.
След това го разделете на 8 части, които оформете всяка като топки.
Оставете ги да отпочинат за около 10-15 минути.

Всяка топка разточете на правоъгълник. В края на една от късите страни поставете малко плънка и прегънете.
Отрежете малка лентичка от двете дълги страни, които лентички оформете на топче, което поставете в средата на цветето.
Направете 7 разреза от средата на правоъгълника към края без да разрязвате самия край. Навийте на руло. Със шишче притиснете отгоре рулото между прорезите.
Рулото го свийте на кръг като притискате двата края един към друг.
Прищипете прорязаните части на рулото на четири места, така че да се получат листенца на цвете, както се вижда на снимката.
В средата поставете топчето като преди това можете да го потопите в прясно мляко и семенца.
Оставете така приготвените „цветя“ да втасат отново /покрийте с фолио, за да не засъхва повърхността/ докато удвоят обема си-около 20-30 мин.
Преди печене намажете със смес от яйце и вода.

Пече се в предварително нагрята на 180˚С фурна за около 15-20 минути.

След изпичане поръсете с пудра захар.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

19.04.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.