Пухкаво хлебче с плънка от орехов крем


Хлябове

Необходими продукти:

За тестото:
430 г брашно Класик София Мел
50 г кафява захар
1 пакет ванилова захар
100 мл топла вода
80 мл прясно мляко
1 щипка сол
7 г суха мая
50 грама меко масло
20 мл ликьор амарето

За пълнежа:
Домашен крем от орехи:
1 и ½ чаени чаши орехови ядки
50 гр кокосово масло
40 г агаве сироп
2-3 супени лъжици вода
Всички продукти се смилат в блендер на гладък крем.

Пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:

Продуктите са за формичка с размери 25 х 10 см

Разтворете маята в топлата вода + 1 чаена лъжичка захар.
В голяма купа пресейте брашното, добавете захарта, солта, ваниловата захар, прясното мляко и активираната мая разтворена във водата, започнете да бъркате с дървена лъжица. Когато всичко се смеси, добавете ликьора и мекото масло, продължете да месите на ръка, докато получите хубава гладка и еластична топка тесто.
Поставете готовото тесто в купа намазана с мазнина и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го да втаса, докато се удвои обема си.

Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го натиснете леко с ръце. Разточете го на правоъгълник с дебелина 8 мм. Намажете тестото с тънък слой орехов крем по цялата повърхност и след това го нарежете на ивици с размера на тавичката. След това нарежете квадрати и ги подреде един върху друг. Поставете ги в тавичката, предварително застлана с хартия за печене. Покрийте отново тестото със стреч фолио и го оставете да втаса, докато се удвои.

Включете фурната на 180°С.
Поставете формата с тестото във фурната и печете около 40-45 минути. Извадете хлебчето, когато е готово и го оставете да изстине преди да го отстраните от формата.

Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

16.06.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.