Пухкаво хлебче с плънка от орехов крем
Хлябове
Необходими продукти:
За тестото:
430 г брашно Класик София Мел
50 г кафява захар
1 пакет ванилова захар
100 мл топла вода
80 мл прясно мляко
1 щипка сол
7 г суха мая
50 грама меко масло
20 мл ликьор амарето
За пълнежа:
Домашен крем от орехи:
1 и ½ чаени чаши орехови ядки
50 гр кокосово масло
40 г агаве сироп
2-3 супени лъжици вода
Всички продукти се смилат в блендер на гладък крем.
Пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне:
Продуктите са за формичка с размери 25 х 10 см
Разтворете маята в топлата вода + 1 чаена лъжичка захар.
В голяма купа пресейте брашното, добавете захарта, солта, ваниловата захар, прясното мляко и активираната мая разтворена във водата, започнете да бъркате с дървена лъжица. Когато всичко се смеси, добавете ликьора и мекото масло, продължете да месите на ръка, докато получите хубава гладка и еластична топка тесто.
Поставете готовото тесто в купа намазана с мазнина и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го да втаса, докато се удвои обема си.
Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го натиснете леко с ръце. Разточете го на правоъгълник с дебелина 8 мм. Намажете тестото с тънък слой орехов крем по цялата повърхност и след това го нарежете на ивици с размера на тавичката. След това нарежете квадрати и ги подреде един върху друг. Поставете ги в тавичката, предварително застлана с хартия за печене. Покрийте отново тестото със стреч фолио и го оставете да втаса, докато се удвои.
Включете фурната на 180°С.
Поставете формата с тестото във фурната и печете около 40-45 минути. Извадете хлебчето, когато е готово и го оставете да изстине преди да го отстраните от формата.
Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване