Pani popo са сладки кокосови кифлички познати от самоанската кухня.
Пани означава „кифлички“, а попо означава „кокос“.
Самите кифлички се правят от сладко тесто за хляб. След това се приготвя отделен кокосов сос и се излива върху тестото, преди да се изпече цялото ястие. Изключително меки и сладки, трябва да ги опитате :
Самоански сладък хляб Пани попо
Хлябове и Други сладки печива
Необходими продукти:
Около 360 г брашно София Мел Класик
5 г суха мая
80 г кристална захар
400 мл коксово мляко
15 мл олио
щипка сол
50 мл вода
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и правете кладенче в него. Сложете маята и една супена лъжица от захарта. Отделно, затоплете леко 200 мл от кокосовото мляко и водата. Трябва да са хладки. Прибавете ги към маята и ги оставете 2-3 минути да се активират. Сложете леко олиото по ръба на съда, за да се замеси по-лесно тестото и замесете меко, нелепнещо тесто. Добавяте още мазнина или брашно, ако е необходимо.
След като тестото е готово, го оформете на топка и го сложете в намазан с олио съд, покрито с кърпа или стреч фолио. Поставете на топло за да удвои обема си - най-лесно е във фурната на 50 градуса.
След като тестото втаса го разделете на девет равни части оформяйки ги на топки. Наредете ги под формата на "слънце" в съд за печене и ги оставете да втасат още веднъж. След като са готови, ги залейте с останалото кокосов мляко, смесено с кристалната захар.
Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса с вентилатор за около 40 минути.
Съвет: След като се запече до златисто, покрийте с фолио, за да не прегаря захарта и печете до готовност :)
Хлебчето е супер меко и въздушно, а около него има захарна обвивка, която ще ви накара да си оближете пръстите.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване