Кутмач
Други солени печива и Други сладки печива
Необходими продукти:
130 г брашно София Мел Екстра
700 г прясно краве сирене или моцарела
125 г краве масло
мед или сладко по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете сиренето и маслото на средно големи кубчета. Сложете ги в тенджера или по-висока касерола. Добавете към тях 200 мл. вода. Ако използвате прясно сирене, според това колко вода има в него може да намалите количеството на прибавена вода до 120-150 мл. Ако използвате моцарела - 200 мл.
2. Съда се поставя на средно затоплен котлон, като маслото и сиренето се бъркат с дървена лъжица, до пълно хомогенизиране. Ако използвате моцарела, сиренето ще стане на конци при изтегляне нагоре с лъжицата.
3. След като се разтопят напълно, брашното се прибавя на части, като се бърка постоянно. Не трябва да е много гореща сместа, защото има възможност брашното да стане на бучки.
4. Бърка се докато маслото се появи ("избие"). Познава се като за 5-7 секунди спрете да бъркате и ви замирише на пържено масло.
5. След това ястието се оставя настрана да се охлади напълно.
6. При желание се гарнира с мед или сладко.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване