Коледен щолен


Сладкиши

Необходими продукти:

500 г брашно София мел Екстра
200 мл прясно мляко
40 г прясна мая + 20 г захар +1 ч.л. сол
200 г захар
2 яйца
1/3 ч.л. кардамон
1/3 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. канела
Кората на половин лимон
200 г сушени плодове и ядки
120 мл ром за накисване на ядките
150 г марципан
пудра захар за поръсване
80 г разтопено масло за намазване

Начин на приготвяне:

1. Предварително накисваме ядките в ром.

2.Първо се приготвя маята. Към затопленото прясно мляко прибавяме солта, захарта, маята и около 150 г от брашното и оставяме да се надигне.

3. Пресяваме останалото брашно и към него прибавяме сухите съставки(захарта, подправите и кората от лимон), готовата мая и яйцата.

4. Замесва се меко тесто. Поставяме в намазнена купа и оставеме за 1 час да втаса на топло.

5. Към втасалото тесто добавяме отцедените сушени плодове и доомесваме. Може да е необходимо добавянето на още малко брашно.

6. Разделяме тестото на две. Всяка част разстиламе на правоъгълна кора и в центъра слагаме марципан и след това завиваме.

7. Полученото руло оформяме, за да придобие формата на хляб.

8. Готовите щолени печем на хартия за печене без мазнина в предварително загрята фурна на 180 градуса.

9. Изпечените щолени надупчваме с клечка за зъби, намазваме с разтопеното масло за по-дълга трайност и поръсваме обилно с пудра захар.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Катя Георгиева от София

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

09.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.