Коледен щолен
Сладкиши
Необходими продукти:
500 г брашно София мел Екстра
200 мл прясно мляко
40 г прясна мая + 20 г захар +1 ч.л. сол
200 г захар
2 яйца
1/3 ч.л. кардамон
1/3 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. канела
Кората на половин лимон
200 г сушени плодове и ядки
120 мл ром за накисване на ядките
150 г марципан
пудра захар за поръсване
80 г разтопено масло за намазване
Начин на приготвяне:
1. Предварително накисваме ядките в ром.
2.Първо се приготвя маята. Към затопленото прясно мляко прибавяме солта, захарта, маята и около 150 г от брашното и оставяме да се надигне.
3. Пресяваме останалото брашно и към него прибавяме сухите съставки(захарта, подправите и кората от лимон), готовата мая и яйцата.
4. Замесва се меко тесто. Поставяме в намазнена купа и оставеме за 1 час да втаса на топло.
5. Към втасалото тесто добавяме отцедените сушени плодове и доомесваме. Може да е необходимо добавянето на още малко брашно.
6. Разделяме тестото на две. Всяка част разстиламе на правоъгълна кора и в центъра слагаме марципан и след това завиваме.
7. Полученото руло оформяме, за да придобие формата на хляб.
8. Готовите щолени печем на хартия за печене без мазнина в предварително загрята фурна на 180 градуса.
9. Изпечените щолени надупчваме с клечка за зъби, намазваме с разтопеното масло за по-дълга трайност и поръсваме обилно с пудра захар.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Катя Георгиева от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване