Козунак с локум
Сладкиши
Необходими продукти:
5 ч.ч. София мел екстра
2 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване)
1ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. разтопено масло
1 ч.ч. захар
1 с.л. ром
2 бр. пакетче ванилия
1/2 ч.л. сол
10 г суха мая
1 бр. настъргана лимонова кора
1 кутия локум
10-20 мл. олио за намазване
Начин на приготвяне:
1. Млякото и захарта се бъркат докато се разтвори захарта. Към тях се добавят леко разбитите яйца, маслото, кората от портокала, ванилията, рома, солта, брашното и най от горе маята. Месим до меко тесто и оставяме да втаса покрито.
2. Разделяме тестото на 2 или на 3 части. Всяка част разделяме на още 3, от които правим шнурчета. Намазваме всяко шнурче допълнително с олио. Изплитаме плитка, като на единия шнур добавяме локума, на втория шнур добавяме стафидите, а третия оставаме чист.
3. Плетем плитка, която поставяме в намазнена, набрашнена тава. Оставяме да втасат повторно. Втасалите козунаци мажем с жълтък и поръсваме със захар.
4. Пекат се на загрята фурна до 180 градуса за 20 мин или до златисто.
5. Забележки: Яйцата и млякото да са на стайна температура! Да се има предвид, че това е сладко тесто, което втасва малко по-бавно!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Деница Искърова от Бяла

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
