Козунак с локум


Сладкиши

Необходими продукти:

5 ч.ч. София мел екстра
2 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване)
1ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. разтопено масло
1 ч.ч. захар
1 с.л. ром
2 бр. пакетче ванилия
1/2 ч.л. сол
10 г суха мая
1 бр. настъргана лимонова кора
1 кутия локум
10-20 мл. олио за намазване

Начин на приготвяне:

1. Млякото и захарта се бъркат докато се разтвори захарта. Към тях се добавят леко разбитите яйца, маслото, кората от портокала, ванилията, рома, солта, брашното и най от горе маята. Месим до меко тесто и оставяме да втаса покрито.

2. Разделяме тестото на 2 или на 3 части. Всяка част разделяме на още 3, от които правим шнурчета. Намазваме всяко шнурче допълнително с олио. Изплитаме плитка, като на единия шнур добавяме локума, на втория шнур добавяме стафидите, а третия оставаме чист.

3. Плетем плитка, която поставяме в намазнена, набрашнена тава. Оставяме да втасат повторно. Втасалите козунаци мажем с жълтък и поръсваме със захар.

4. Пекат се на загрята фурна до 180 градуса за 20 мин или до златисто.

5. Забележки: Яйцата и млякото да са на стайна температура! Да се има предвид, че това е сладко тесто, което втасва малко по-бавно!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Деница Искърова от Бяла

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

трудна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

04.03.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.