Лимонов кейк


Кексове и мъфини

Необходими продукти:

• 270 г брашно София Мел Кекс
• 125 г краве масло /меко/
• 250 г захар
• 2 голeми яйца” L”/3 малки “М“/
• 130 г кисело мляко
• ½ ч. лъжичка сол /2 г/
• 1 ванилия
• 2 с. л. лимонов сок /1/2 лимон/

За лимоновият сироп
• Сокът на 1 лимон
• 3 с. лъжици пудра захар

За лимоновата глазура
• 1 ½ с. л. лимонов
• 1 чаша пудра захар
• 1 с. л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

• 1. Разбийте маслото и захарта за 4-6 минути.
• 2. Добавяте яйцата, ванилията и лимоновия сок.
• 3. При ниска скорост на миксера добавете 1/3 от брашното, след това 1/3 от киселото мляко и редувате докато свършат.
• 4. Изсипете сместа в подходяща намаслена правоъгълна форма за кекс (например 28 х 11 см) и печете в предварително загрята фурна на 180 ˚ С за 45-55 минути.
• 5. Оставете готовия кекс да се охлади за 15 минути, а през това време пригответе сиропа. Смесете лимоновия сок с пудрата захар и сложете на котлона. Бъркайте до разтварянето на захарта.
• 6. Намажете обилно кекса с получения сироп, с помощта на четка.
• 7. Украсете със захарната глазура, която пригответе като смесите всички съставки и разбъркате добре, да не останат бучици пудра захар /може да се пресее предварително/. Глазурата може да остане бяла или да я оцветите с хранителна боя.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

05.08.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.