Лимонов кейк
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
• 270 г брашно София Мел Кекс
• 125 г краве масло /меко/
• 250 г захар
• 2 голeми яйца” L”/3 малки “М“/
• 130 г кисело мляко
• ½ ч. лъжичка сол /2 г/
• 1 ванилия
• 2 с. л. лимонов сок /1/2 лимон/
За лимоновият сироп
• Сокът на 1 лимон
• 3 с. лъжици пудра захар
За лимоновата глазура
• 1 ½ с. л. лимонов
• 1 чаша пудра захар
• 1 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
• 1. Разбийте маслото и захарта за 4-6 минути.
• 2. Добавяте яйцата, ванилията и лимоновия сок.
• 3. При ниска скорост на миксера добавете 1/3 от брашното, след това 1/3 от киселото мляко и редувате докато свършат.
• 4. Изсипете сместа в подходяща намаслена правоъгълна форма за кекс (например 28 х 11 см) и печете в предварително загрята фурна на 180 ˚ С за 45-55 минути.
• 5. Оставете готовия кекс да се охлади за 15 минути, а през това време пригответе сиропа. Смесете лимоновия сок с пудрата захар и сложете на котлона. Бъркайте до разтварянето на захарта.
• 6. Намажете обилно кекса с получения сироп, с помощта на четка.
• 7. Украсете със захарната глазура, която пригответе като смесите всички съставки и разбъркате добре, да не останат бучици пудра захар /може да се пресее предварително/. Глазурата може да остане бяла или да я оцветите с хранителна боя.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване