Лимонов кекс с маскарпоне и рикота
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
200 г брашно София Мел Кекс
3 големи яйца на стайна температура
170 г меко масло
3 с л с връх натурално нишесте
250 г маскарпоне
110 г смесена рикота на стайна температура
200 г захар
щипка сол
кората от 1 лимон и сока от поровин
1 пакет ванилова захар
Начин на приготвяне:
Разбийте мекото масло със захарта за поне 5 минути, докато сместа стане много пухкава и лека. Това е основна стъпка в рецептата, така че не бързайте. Добавете яйцата, едно по едно, като след всяко разбивате до пълното му усвояване от сместа. Добавете маскарпонето и рикотата, лимоновия сок, кората и щипка сол, разбъркайте за кратко. Смесете пресятото брашно с бакпулвера и нишестето с шпатула, като внимателно разбърквате, за не преразбиете тестото прекалено.
Изсипете сместа за кекса в намазана с масло форма за печене и поставете в предварително загрятата фурна на 170°С за около 45/50 минути. Винаги при подобни печива, правете теста с клечка, която требва да излезе чиста, след като сте я поставили в центъра.
Оставете кекса да се охлади напълно, преди да го нарежете.
Поръсете с пудра захар.
Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване