Меденки с шоколад
Сладкиши
Необходими продукти:
около 450-480 г брашно екстра на София мел
2 яйца
1 чаена чаша захар (200 г)
120 мл олио
150 г мед ( 3 супени лъжици)
10 г сода бикарбонат (1 чаена лъжица)
5 г оцет (1 чаена лъжица)
5 г канела (1/2 чаена лъжица)
1 ванилия
200 г шоколад
50 г масло
Начин на приготвяне:
1. В купа смесваме яйцата със захарта и ги разбивам за кратко. Добавяме олиото, меда и содата, предварително угасена в оцета. Прибавяме канелата, ванилията и разбъркваме. На части добавяме брашното и омесвам меко медено тесто. Леко лепне, но това да не ви притеснява. Ако прекалите с брашното, меденките ще станат твърди. В никакъв случай не добавяйте повече от 500 грама брашно!
2. Поставяме хартия за печене в подходяща тава. Разстиламе тестото с точилка и с формичка оформяме звездички.
3. Подреждаме ги на разстояние, защото се надуват доста при печене.
4. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса между 10 и 12 минути. Ако ги печете по-дълго, има вероятност да станат по-твърди. След като ги извадите от фурната, са много меки, затова ги оставям в тавата да изстинат около 10 минути, след което ги преместваме върху подходяща решетка.
5. Разтопяваме шоколада с маслото на водна баня и го наливам във формичка за лед на тънък слой. Чакаме да се втвърди и поставяме шоколадчетата върху меденките.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Кристина Димова от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване