Меденки с шоколад


Сладкиши

Необходими продукти:

около 450-480 г брашно екстра на София мел
2  яйца
1 чаена чаша захар (200 г)
120 мл олио
150 г мед ( 3 супени лъжици)
10 г сода бикарбонат (1 чаена лъжица)
5 г оцет (1 чаена лъжица)
5 г канела (1/2 чаена лъжица)
1 ванилия
200 г шоколад
50 г масло

Начин на приготвяне:

1. В купа смесваме яйцата със захарта и ги разбивам за кратко. Добавяме олиото, меда и содата, предварително угасена в оцета. Прибавяме канелата, ванилията и разбъркваме. На части добавяме брашното и омесвам меко медено тесто. Леко лепне, но това да не ви притеснява. Ако прекалите с брашното, меденките ще станат твърди. В никакъв случай не добавяйте повече от 500 грама брашно!

2. Поставяме хартия за печене в подходяща тава. Разстиламе тестото с точилка и с формичка оформяме звездички.

3. Подреждаме ги на разстояние, защото се надуват доста при печене.

4. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса между 10 и 12 минути. Ако ги печете по-дълго, има вероятност да станат по-твърди. След като ги извадите от фурната, са много меки, затова ги оставям в тавата да изстинат около 10 минути, след което ги преместваме върху подходяща решетка.

5. Разтопяваме шоколада с маслото на водна баня и го наливам във формичка за лед на тънък слой. Чакаме да се втвърди и поставяме шоколадчетата върху меденките.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Кристина Димова от София

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

14.02.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.