Мини еклери
Сладкиши и Други сладки печива
Необходими продукти:
140 г брашно София Мел Екстра
125 мл вода
125 мл прясно мляко
4 яйца на стайна температура /може да се наложи още 1
110 г масло на стайна температура
1 ч.л. захар
½ ч.л сол
За крема:
500 мл прясно мляко
2/3 ч.ч. захар
1 ванилия
1 яйце
2 с.л. нишесте
40 г масло
Начин на приготвяне:
Слагат се в тенджера млякото, захарта, солта, водата и маслото. Загряват се на котлона, докато се разтопи маслото и сместа кипне, като след това се намалява огънят. В сместа се изсипва наведнъж брашното и се бърка постоянно, докато стане гладко тесто. Трябва да се отлепя от стените на съда. Тестото се прехвърля в купа и се оставя да се охлади леко, но да остане топло. Яйцата се добавят едно по едно – първото да се усвои, след това другото и така, докато се получи желаната консистенция. Пълни се в пош и се оформят розички или ленти /според предпочитанието на домакина/, които ще представляват еклерите.
Пекат се на 180 градуса във фурна с вентилатор за около 20 мин. След изпичане мини еклерите се оставят да изстинат напълно. През това време се приготвя кремът.
Кремът:
Млякото, захарта и ванилията се оставят да заврят на котлона. Постепенно се добавят разбито 1 яйце с 3-4 с.л. от студено прясно мляко и 2 с.л. нишесте. Изсипват се на много тънка струйка, при постоянно бъркане, при млякото. Сместа трябва да се сгъсти за около 2-3 мин, тогава се отстранява от котлона и се добавя бучка масло.
Когато кремът поизстине, се слага в пош и се пълнят еклерите.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване