Париж - Брест e изключително обичан френски десерт, който се прави от парено тесто. На практика представлява еклер във формата на колелце и това не е случайно, тъй като създаден по случай колоездачното състезание Париж - Брест - Париж, което е стартирало през 1891г. и е най-старото колоездачно събитие познато и до днес. Французите досега не са ни разочаровали с десерти, затова Ви предлагам да си ги направите още днес. Ето и рецептата:

Париж - Брест
Дребни сладки, Други сладки печива

Необходими продукти:

За тестото:
200 г брашно София Мел Екстра
125 мл вода
125 мл прясно мляко
100 г краве масло
70 г захар
4 яйца
1 жълтък за намазване

За крема:
200 мл сладкарска сметана
200 г бадемова нуга ( тахан)

За поръска:
пудра захар
шоколадов ганаш
млени ядки

Начин на приготвяне:

Започнете като приготвите първо парено тесто. За целта, сложете на котлона в подходящ съд млякото, водата, захарта и маслото. Щом тръгнат да завират изсипете наведнъж предварително пресятото брашно и разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се отделя от страните на съда и се оформи на топка.

Оставете го да се охлади леко, а след това прехвърлете в миксера и започнете да бъркате(може и на ръка) като прибавяте едно по едно яйцата. Всяко яйце се прибавя едва след като предишното е усвоено идеално от сместа.
Получената смес е гъста, но еднородна и гладка. Прехвърлете сместа в пош с голям, звездовиден накрайник.

Върху хартия за печене или тефлоново килимче шприцовайте кръгчета с големина около 10 см в диаметър и 1 см на височина. Намажете ги с леко разбития с вода жълтък, за да получат красив гланц след изпичане.

Сложете ги да се пекат на 200 градуса за около 15 минути, докато бухнат, а след това намалете температурата на 180 и печете още 20 минути. Времето може да варира в зависимост от това, колко течност е останало в тестото и колко големи сте успели да направите еклерите, но имайте предвид, че не бива да открехвате вратата на фурната поне докато не видите, че еклерите имат твърда обвивка. Охладете ги постепенно, например във фурната на открехната вратичка.

След като се охладят напълно, разрежете на половина по ширина и пълнете с крем за пълнеж.

Най-хубав е този на основата на ядки и сметана, като за целта разбийте сладкарската сметана на крем и постепенно прибавете към нея и 200 г бадемова или лешникова нуга. Ако е тахан, се опитайте да сложите по-малко от мазнината, тъй като нугата е по-суха като консистенция. Добавете още захар, ако сладкарската сметана или нугата не е подсладена.

Шприцовайте крема и поставете капачето на еклера. Поръсете с пудра захар и направете щрихи от ганаш, върху които също поръсете с ядки по желание - филирани бадеми или шам фъстък за повече цвят.

Най-вкусни са леко охладени! Добър апетит!
 

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

08.10.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.