За блата:
300 г брашно София Мел Екстра
4 яйца
270 г захар
150 мл прясно мляко
1 с. л. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
3 с. л. какао
За заливане:
500 мл. прясно мляко
За сметановия слой:
500 мл течна сладкарска сметана
За шоколадовата заливка:
250 мл прясно мляко
100 г захар
2 с. л. какао
1 с. л. нишесте
80 г млечен или черен шоколад
В купа с миксер се разбиват яйцата със захарта. Добавят се прясното мляко и олиото. В друг съд се смесват сухите съставки – пресятото брашно, какаото, бакпулвера и ванилията.
Постепенно сухите съставки се добавят към яйчената смес при непрекъснато бъркане до получаване на хомогенна смес.
Тестото се излива в намазнена тава и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-40 минути.
След като блатът е изпечен и още горещ, се набожда с клечка за зъби и се залива с 500 мл прясно мляко на стайна температура. Оставя се напълно да се охлади.
През това време се приготвя шоколадовата заливка. В касерола се загрява млякото и захарта. Добавят се шоколадът на парченца, какаото и нишестето. Вари се до сгъстяване. Заливката също се охлажда.
Сметаната се разбива с миксер до сгъстяването ѝ.
След като блатът е напълно охладен, сметаната се разпределя равномерно върху него и след това се залива с шоколадовата заливка.
Кексът се оставя да престои в хладилник за 3 часа.
Може да се сервира със сезонни плодове или ядки.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ