Плодов пай
Сладкиши
Необходими продукти:
280 гр.брашно София Мел Екстра
захар 140гр.
щипка сол
1ч.л. бакпулвер
180гр. охладено масло
1ч.л. ванилия
2 жълтъка
1ч.л оцет
лимонова кора
Плънка:
500гр. ягоди
2с.л. нишесте
50гр. захар
1с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в голяма купа и рендосайте добре охладеното масло. С ръце разтрийте маслото с брашното на трохи. Добавете захарта, двата жълтъка, бакпулвера, оцета, течната ванилия, щипка сол и малко лимонова кора. Разбъркайте добре сместа. Сместа остава ронлива. Намажете с 15гр. масло една малка тава и изсипете в нея 2/3 от сместа. Приберете в хладилник и пригответе плънката.
За плънката нарежете ягодите на малки кубчета. Прибавете към тях 1с.л. лимонов сок, захарта и нишестето . Разбъркайте добре сместа с лъжица. Изсипете ягодите върху масленото тесто и покрийте с останала част маслени трохи. Печете в сгрята фурна на горен и долен реотан на 190градуса за около 40мин. или до готовност. Готовият пай оставете да изстине и след това охладете за кратко в хладилник.
Сервирайте пая добре охладен с топка сладолед, малко бита сметана или просто поръсете с пудра захар.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване