Плодов пай


Сладкиши

Необходими продукти:

280 гр.брашно София Мел Екстра
захар 140гр.
щипка сол
1ч.л. бакпулвер
180гр. охладено масло
1ч.л. ванилия
2 жълтъка
1ч.л оцет
лимонова кора

Плънка:
500гр. ягоди
2с.л. нишесте
50гр. захар
1с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в голяма купа и рендосайте добре охладеното масло. С ръце разтрийте маслото с брашното на трохи. Добавете захарта, двата жълтъка, бакпулвера, оцета, течната ванилия, щипка сол и малко лимонова кора. Разбъркайте добре сместа. Сместа остава ронлива. Намажете с 15гр. масло една малка тава и изсипете в нея 2/3 от сместа. Приберете в хладилник и пригответе плънката.

За плънката нарежете ягодите на малки кубчета. Прибавете към тях 1с.л. лимонов сок, захарта и нишестето . Разбъркайте добре сместа с лъжица. Изсипете ягодите върху масленото тесто и покрийте с останала част маслени трохи. Печете в сгрята фурна на горен и долен реотан на 190градуса за около 40мин. или до готовност. Готовият пай оставете да изстине и след това охладете за кратко в хладилник.

Сервирайте пая добре охладен с топка сладолед, малко бита сметана или просто поръсете с пудра захар.

 

 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

06.06.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.