Понички от парено тесто с боровинкова глазура (Crullers)
Дребни сладки, Други сладки печива

Необходими продукти:

1 чаена чаша брашно София Мел Класик
½ чаша пълномаслено прясно мляко
½ чаша вода
90 грама масло
1 чаена лъжичка захар
¼ чаена лъжичка морска сол
3 до 4 яйца, ако е необходимо
мазнина от гроздови семена за пържене

За глазурата:
4-5 супени лъжици концентриран сироп от боровинки
1 чаена чаша пудра захар

Начин на приготвяне:

Поставете млякото, водата, маслото, захарта и солта в малка тенджера на средно висока температура. Разбъркайте, докато маслото се стопи. Изключете топлината и добавете брашното, като разбърквате с дървена лъжичка, докато брашното напълно се поеме и получите еднородна маса. Включете котлона отново на средно-ниска температура и продължете да бъркате в продължение на 1 до 2 минути, за да се изпари колкото е възможно повече от течността. Колкото повече влага можете да премахнете, толкова повече яйца можете да добавите по-късно и толкова по-леки ще бъдат поничките. Сместа е готова, когато тънък филм от нея, покрива дъното на тенджерата.

Преместете тестото в купа и го разбъркайте с миксер с бъркалките за тесто за около 1 минута, за да се охлади леко. След това добавете първото яйце. Бъркайте с миксера, докато яйцето се поеме напълно от сместа. Добавете и останалите яйца едно по едно по същия начин. След като тестото ви е с правилната консистенция, прехвърлете го в найлонов сладкарски пош със звездовиден накрайник. (Тестото трябва да е гъстичко, за да може след като изпържите поничките да се виждат линиите, които е оставил накрайника върху, също както при толумбичките) Изрежете дванадесет 10 сантиметрови квадратчета от хартия за печене и леко ги намажете с растителна мазнина. Направете кръгове от тестото с помощта на поша върху хартията.

За да изпържите поничките, загрейте добре мазнината на среден огън, която е добре да бъде с 5-6 сантиметра дълбчина. Когато маслото е горещо, поставете една от поничките с тестото надолу заедно с хартията. Извадете хартията с щипка. Изпържете до златисто кафяво. Ще ви отнеме около 4 минути за всяка страна.

Извадете готовите понички от мазнината и ги оставете върху поднос застлан с кухненска хартия, за да се отцеди от тях мазнината. След като поничките се охладят, потопете всяка от горната страна в глазурата, която сте приготвили със сиропа от боровинки и пудрата захар.

Поставете Crullers върху метална решетка, докато глазурата изсъхне.

Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

27.06.2018

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.