Понички от парено тесто с боровинкова глазура (Crullers)
Дребни сладки и Други сладки печива
Необходими продукти:
1 чаена чаша брашно София Мел Класик
½ чаша пълномаслено прясно мляко
½ чаша вода
90 грама масло
1 чаена лъжичка захар
¼ чаена лъжичка морска сол
3 до 4 яйца, ако е необходимо
мазнина от гроздови семена за пържене
За глазурата:
4-5 супени лъжици концентриран сироп от боровинки
1 чаена чаша пудра захар
Начин на приготвяне:
Поставете млякото, водата, маслото, захарта и солта в малка тенджера на средно висока температура. Разбъркайте, докато маслото се стопи. Изключете топлината и добавете брашното, като разбърквате с дървена лъжичка, докато брашното напълно се поеме и получите еднородна маса. Включете котлона отново на средно-ниска температура и продължете да бъркате в продължение на 1 до 2 минути, за да се изпари колкото е възможно повече от течността. Колкото повече влага можете да премахнете, толкова повече яйца можете да добавите по-късно и толкова по-леки ще бъдат поничките. Сместа е готова, когато тънък филм от нея, покрива дъното на тенджерата.
Преместете тестото в купа и го разбъркайте с миксер с бъркалките за тесто за около 1 минута, за да се охлади леко. След това добавете първото яйце. Бъркайте с миксера, докато яйцето се поеме напълно от сместа. Добавете и останалите яйца едно по едно по същия начин. След като тестото ви е с правилната консистенция, прехвърлете го в найлонов сладкарски пош със звездовиден накрайник. (Тестото трябва да е гъстичко, за да може след като изпържите поничките да се виждат линиите, които е оставил накрайника върху, също както при толумбичките) Изрежете дванадесет 10 сантиметрови квадратчета от хартия за печене и леко ги намажете с растителна мазнина. Направете кръгове от тестото с помощта на поша върху хартията.
За да изпържите поничките, загрейте добре мазнината на среден огън, която е добре да бъде с 5-6 сантиметра дълбчина. Когато маслото е горещо, поставете една от поничките с тестото надолу заедно с хартията. Извадете хартията с щипка. Изпържете до златисто кафяво. Ще ви отнеме около 4 минути за всяка страна.
Извадете готовите понички от мазнината и ги оставете върху поднос застлан с кухненска хартия, за да се отцеди от тях мазнината. След като поничките се охладят, потопете всяка от горната страна в глазурата, която сте приготвили със сиропа от боровинки и пудрата захар.
Поставете Crullers върху метална решетка, докато глазурата изсъхне.
Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване