Портокалов сладкиш с амарети
Сладкиши
Необходими продукти:
250 г брашно Софиа мел Класик
200 г амарети
150 г захар
150 г масло
3 бр. яйца
200 мл вино марсала
40 г маково семе
1 бр. портокал
10 г бакпулвер
За крема:
240 г пудра захар
150 г масло
1 бр. портокал
За поръсване:
маково семе
Начин на приготвяне:
1. Амаретите се смилат или натрошават на ситно. Яйцата се разбиват със захарта и солта. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя на порции към сместа като се редува с разтопеното масло.
2. След това се сипва марсалата като се бърка непрекъснато. Идва ред на амаретите, а след тях и маковото семе. Приключва се с настъргания горен слой на портокала. Намазва се с масло форма с диаметър 26 см и се поръсва с брашно. В нея се изсипва тестото.
3. Пече се 45 минути в предварително загрята на 160С градуса фурна. След като се извади от там, се оставя да изстине.
4. През това време се приготвя кремът.
5. Настъргва се кората на 1/2 портокал. Другата половина се прави на жулиени/спирали. Изцежда се сокът от портокала. Мекото масло се разбива с миксер като се добавя пудрата захар. След това се слагат настърганата кора на портокала и сокът му. Разбива се още малко.
6. Готовият крем се нанася върху изстиналия сладкиш и по краищата му.
7. Поръсва се с маково семе и портокалови жулиени.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Ваня Митова от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване