Шарен кекс с тиква
Кексове и мъфини

Необходими продукти:

330 г пресято брашно за кекс София мел
1 ч.л. сода
2 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил на прах
½ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. карамфил на прах
¼ ч.л. сол
100 г бяла захар
100 г кафява захар
100 мл олио
300 г изпечена и пюрирана тиква
4 яйца
30 г какао
50 мл прясно или ядково мляко

Начин на приготвяне:

1. В купа пресейте брашното заедно с всички сухи съставки – сода, канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил, сол. В рецептата не използваме допълнителен набухвател, тъй като ползвам брашно за кекс с набухвател.
2. В друга купа сложете бялата захар, кафявата захар, олиото и разбийте добре с миксер. Добавете едно по едно яйцата като след всяко разбърквате добре.
3. Добавете намачканата и пюрирана тиква. Разбъркайте.
4. Сложете част от брашното, разбъркайте и изсипете цялото количество.
5. В малка купичка отделете от сместа, сложете какаото и прясното мляко. Млякото е необходимо, тъй като сместа става по-гъста и е нужно да се разреди.
6. Разбъркайте добре.
7. Намаслете с бучка масло формата за кекс добре и набрашнете. Обърнете формата за кекс и изтупайте излишното количество.
8. Сложете малко количество от кексовото тесто, на същото място изсипете от какаовата смес и редувайте. Какаовата смес е много по-малко количество от тиквената, но целта е да получим интересна шарка.
9. Включете фурната на 180 С на горен и долен реотан и печете около 35-40 минути до суха клечка и зачервяване.
10. Извадете от фурната, оставете да се охлади, поръсете с пудра захар и разрежете.

Съхранявайте на стайна температура под похлупак до 3 дни.

 

 


 

 

 

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.02.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.