Шарен кекс с тиква
Кексове и мъфини
Необходими продукти:
330 г пресято брашно за кекс София мел
1 ч.л. сода
2 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил на прах
½ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. карамфил на прах
¼ ч.л. сол
100 г бяла захар
100 г кафява захар
100 мл олио
300 г изпечена и пюрирана тиква
4 яйца
30 г какао
50 мл прясно или ядково мляко
Начин на приготвяне:
1. В купа пресейте брашното заедно с всички сухи съставки – сода, канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил, сол. В рецептата не използваме допълнителен набухвател, тъй като ползвам брашно за кекс с набухвател.
2. В друга купа сложете бялата захар, кафявата захар, олиото и разбийте добре с миксер. Добавете едно по едно яйцата като след всяко разбърквате добре.
3. Добавете намачканата и пюрирана тиква. Разбъркайте.
4. Сложете част от брашното, разбъркайте и изсипете цялото количество.
5. В малка купичка отделете от сместа, сложете какаото и прясното мляко. Млякото е необходимо, тъй като сместа става по-гъста и е нужно да се разреди.
6. Разбъркайте добре.
7. Намаслете с бучка масло формата за кекс добре и набрашнете. Обърнете формата за кекс и изтупайте излишното количество.
8. Сложете малко количество от кексовото тесто, на същото място изсипете от какаовата смес и редувайте. Какаовата смес е много по-малко количество от тиквената, но целта е да получим интересна шарка.
9. Включете фурната на 180 С на горен и долен реотан и печете около 35-40 минути до суха клечка и зачервяване.
10. Извадете от фурната, оставете да се охлади, поръсете с пудра захар и разрежете.
Съхранявайте на стайна температура под похлупак до 3 дни.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване