Щрудел с ябълки


Сладкиши

Необходими продукти:

Домашни кори
1 яйце
600 г брашно
250 мл вода (хладка)
3 с.л олио
1 с.л сол
1 с.л оцет
За плънката
ябълки - 1 кг.
грис - 1 ч.чаша
канела - 1 ч.лъжица
олио - 1 ч.чаша
орехови ядки – 50 грама
пудра захар - за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Слагате брашното в купа и правите дупка в средата, където слагате останалите продукти и малка част от водата.

2. Яйцето трябва да бъде със стайна температура, а не току-що извадено от хладилник. Постепенно добавяте брашното от външната страна на кладенчето към течностите, после добавяте малко по малко останалата вода. Трябва да се получи средно твърдо тесто. Трябва хубаво да го омесите, за да бъде гладко. Горе-долу месенето продължава 12 – 15 минути.

3. Следващата стъпка е да разделите тестото на равни топки, да ги завиете с кърпа и да ги оставите да втасат в топла стая (не във фурна). Може да ги намажете с мазнина преди да ги покриете с кърпа. След като се надуят, премахнете кърпата и започнете да разточвате топките. Докато разточвате разпръсквайте с ръка по малко брашно, за да не залепва точилката.

4. Измитите ябълки настържете. Прибавете гриса, канелата и останалите продукти. Разбъркайте.

5. Сложете от плънката върху кора и завийте на руло. Подредете рулцата в намаслена суха тава.

6. Нарежете ги на парчета и изпечете щрудела на около 150 градуса до златисто.

7. Още топъл, поръсете ябълковия щрудел с пудра захар.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Невена Василева от Кюстендил

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

23.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.