Шоколадови еклери
Сладкиши
Необходими продукти:
за тестото
100 г. брашно
100 мл. прясно мляко
100 мл. вода
100 г краве масло
5 г. сол
3 бр. яйца
за крема
400 мл. прясно мляко
120 г захар
1 бр. яйца
40 г царевично нишесте
1 бр. ванилия
150 мл. течна сметана сладкарска
Начин на приготвяне:
1. За тесто: В тенджера се смесват млякото, водата, маслото и солта. Завира и наведнъж се изсипва брашното. Бърка се на котлона, докато пареното тесто започне да се отлепя от страните на съда. Оставя се леко да се охлади. Прибавят се яйцата едно по-едно, като след всяко яйце сместа се разбърква хубаво.
2. Тестото се поставя в шприц с кръгъл накрайник. Върху хартия за печене се шприцоват еклерите.
3. Пекат се на 200 градуса в предварително загряла фурна 20-25 минути. Фурната се отваря и еклерите се оставят да изстинат в нея.
4. За крема: Яйцето, захарта и нишестето се разбъркват, като се разреждат с част от прясното мляко. Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към яйчената смес и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване.
5. Кремът за еклери се оставя да изстине.
6. Разбива се с миксер и към него се прибавя разбитата сметана.
7. Еклерите се пълнят с вкусния пухкав крем и се декорират с разтопен шоколад.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Невена Василева от Кюстендил
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване